Prijatelji Šabanu – dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića

U ponedeljak, 8. juna, navršava se dvanaest godina od smrti Šabana Bajramovića. Ovu legendu romske muzike je američki magazin Time uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svijetu. Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije. Napisao je oko 700 pesama i objavio dvadesetak albuma i pedeset singl ploča.

Spomenik Šabanu Bajranoviću

Šabanu
Foto – Nišville Jazz Festival

Na inicijativu direktora Nišvil džez festivala Ivana Blagojevića 2010. godine u Nišu je, na obodu amfiteatra na nišavskom keju, otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću. Ovaj spomenik je rad akademskog vajara Vlade Ašanina. Nišvil džez festival je u u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije šest meseci posle Bajramovićev smrti, u beogradskom Sava centru, organizovao koncert Prijatelji Šabanu. Na koncertu su nastupili:

– Misterija Bugarskih glasova;
– Yildiz Ibrahimova;
– Dado Topić;
– Sounds of South;
– Louis;
– Zoran Predin;
– Crne Mambe;
– Dixie pogon;
– Esma Redžepova.

Šabanu
Foto – Nišville Jazz Festival

Šaban je nekoliko puta nastupao na Nišvilu. Grand Prix koji se već godinama dodeljuje za fuziju džeza i drugim muzičkih stilova – još za njegovog života poneo je ime Šabana Bjaramovića. Deo stalne postavke Nišville jazz muzeja u niškoj Tvrđavi je i spomen soba Šabana Bajramovića.

I u 2020. godini, Nišvil će 11. i 12. avgusta organizovati uvodni omaž program Prijatelji Šabanu, koji već celu deceniju čini stalni segment festivala.