Priznanje Nišvila Jovi Radovanoviću i Sedmorici mladih

Nagrada za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim srpskim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi Sedmorica mladih. Sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno.

“Iako će kod najšire publike ostati upamćeni kao sigurno prvi SFRJ “show band”, odnosno ansambl koji podjednako uspešno izvodi veoma različite muzičke stilove, a čiji članovi pri tom poseduju i evidentan komičarski talenat, Sedmorica mladih su od početaka pa do prestanka rada, a na ovim prostorima bili jedni od najuticajnijih promotera džeza i njemu srodnih stilova. “

Sedmorica mladih – istorijat

Ansambl Sedmorica mladih osnovan je 29. septembra 1959. godine u Beogradu. Grupa je prvobitno nazvana Beogradski diksilend ansambl. To je i bio stil u kojem su u početku isključivo delovali, o čemu svedoči i postava karakteristična za diksilend sastave. Prvu svirku su imali u Domu omladine Jurica Ribar.

Osim što je većina članova osim svojih “primarnih” svirala i još poneki instrument, svi su bili i dobri vokalisti. Tako da su na repertoaru imali i dosta afro-američkih sprituala, koje su izvodili u maniru čuvenog vokalnog Golden Gate Quarteta. Vremenom, uporedo sa ovim stilovima, ansambl je u repertoar ubacio i druge muzičke žanrove, što je odlično prolazilo kod publike. Iako muzika bazirana na afroameričkoj tradiciji od šezdesetih do osamdesetih nije bila naročito popularna kod šire publike,  Sedmorica mladih su do prestanka rada ostali verni i džezu.

sedmorica mladih
Foto – Nišvil

Tokom svoje dugogodišnje karijere, ansambl je snimio 30 singl ploča i više od 10 LP ploča. Jednu od njih za nemačku etiketu Saba i dve u Sovjetskom Savezu.

Damask                                                  

“Stilsko svaštarenje” što u njihovom slučaju nema nužno negativnu konotaciju – iznuđeno je tokom prvog ozbiljnog angažmana u inostranstvu. 1962. godine u Siriji, u hotelu Grand u okolini Damaska. U hotelu se u tom trenutku nalazio veliki broj svetskih političara i diplomata, pa su Sedmorica mladih svoj repertoar morali da prilagode ukusu publike. Nakon četiri meseca u Siriji, grupa je stigla u Beograd. U saradnji sa Ustanovom kulture Vuk Stefanović Karadžić pokrenuli su “dancing večeri”, po uzoru na ono što su naučili u Damasku.

Nastupi širom sveta

Nastupali su širom zapadne Evrope. U Nemačkoj, širom Švajcarske, Austrije, Holandije. Bili su prva estradna jugoslovenska grupa koje je imala turneju po Sovjetskom Savezu. Samo u  SSSR su odsvirali oko 1.000 koncerata. A ostaće zebeleženo da su tokom tri dana odsvirali čak 17 koncerata u Noriljsku. Nastupe su imali i u Sjedinjenim Državama u Linkoln centru. Tu su predstavljali RTV Beograd na danima jugoslovenske televizije. Na inostranim turnejama su proveli punih 15 godina!

Ambasadori kulture

Godine 1975. proglašeni su za jugoslovenske ambasadore kulture i oslobođeni su vojske. Često su svirali političarima i diplomatama, kao i Josipu Brozu Titu.

sedmorica mladih
Foto – Nišvil

Krajem sedamdesetih godina prestali su da nastupaju u inostranstvu i nastupali isključivo u SFRJ. Zagrebačku salu Vatroslav Lisinski punili su 14 puta zaredom. Kao i mnoge druge prestižne sale širom bivše Jugoslavije.

Televizija

Pored muzičkih sposobnosti, izvođenja više muzičkih žanrova istovremeno, Sedmorica mladih su se istakli i kao vrhunski zabavljači.

Bili su zaštitni znak Radio Televizije Beograd. Pojavljivali su se u porodičnim i zabavnim emisijama i serijama. Prva su muzička grupa koja je imala svoje TV šou programe od kojih je Sedam plus sedam jedan od najgledanijih TV serijala svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije. Osamdesetih godina imali su svoju emisiju zvanu Cirkus sedam mladih. Ukupno su tokom svoje karijere snimili više od 50 sati programskog sadržaja.

sedmorica mladih
Foto – Nišvil

Poslednji koncert kao ansambl imali su u Sarajevu, u maju 1991. godine. Simbolično – kraj SFRJ bio je i faktički i kraj Sedmorice mladih, mada su zvanično prestali sa radom 1999. godine. Od devetorice, koji su bili članovi grupe, osim Jove Radovanovića – živi su još bubnjar Nebojša Kunić i trombonista (i gitarista) Ljubiša MIlić. Godine 2007. retrospektivno je objavljen album Sedmorice mladih “Kad sveci marširaju” na kojem se našao izbor džez, diksilend i gospel kompozicija.