PROMENADNI KONCERT NIŠKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Promenadni koncert harmonikaša Marka Nikolića i pijaniste Vukašina Jelenkovića biće održan u subotu, 26. septembra, u sali Niškog simfonijskog orkestra. Koncert će početi u 12h, a ulaz je besplatan.

PROGRAM KONCERTA:

Marko Nikolić

D. Scarlatti – Sonata d-moll K 213
A. Kusyakov – (Slike prolazećeg vremena) I stav “Tornado”
A. Na Yun Kin – “Barinja”
V. Černjikov – “Noktjurn”
V. Vlasov – “Osmeh Bramsa”
I Yashkevich – “Čardaš”

Vukašin Jelenković

S. Rachmaninoff – Prelid g-moll op. 23 br. 5
A. Skrjabin – Etida fis-moll op. 8 br. 2
I. Albeniz – “El puerto”

Marko Nikolić je nakon srednje muzičke škole u Nišu školovanje nastavio na ukrajinskom Institutu kulture i umetnosti univerziteta Tarasa Ševčenka, nakon čega je diplomirao na ruskom Državnom Institutu kulture i umetnosti u Belgorodu na odseku „muzičko-instrumentalna umetnost“, u klasi profesora Artjoma Aleksandroviča Njižnika. Pohađao je majstorske kurseve Pavela Fenjuka, Vladimira Murze, Mihaila Imhanickog i Aleksandra Skljarova. Učesnik je i dobitnik velikog broja nagrada i priznanja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a tokom studija je osvojio više prestižnih nagrada u Ukrajini i Rusiji. Neke od njih su laureat prve premije i specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju, Jalta, Krim 2012, laureat nagrada prve premije na međunarodnom takmičenju harmonikaša “AccoInterSvitazz” Luck, Ukrajina 2013, i laureat trećeg stepena na međunarodnom takmičenju harmonike “Vivat Bayan”, Samara, Rusija 2015. godine. Ove godine je sa svojim kamernim kolektivom “Balkan Soul” nastupio na svečanom prijemu u Moskvi povodom dana državne nezavisnosti 16. februara, po pozivu Ambasade Repulike Srbije.

Vukašin Jelenković je Srednju muzičku školu završio u Nišu, nakon čega upisuje Fakultet umetnosti u Nišu. NIMUS, FKMS, Svetski dan muzike su samo neki od festivala na kojima je učestvovao. U toku studija nastupao je na celovečernjim, kao i promenadnim koncertima samostalno, kao korepetitor i u različitim kamernim sastavima u Nišu, Leskovcu, Prokuplju, Knjaževcu, Kladovu, Negotinu, Vrnjačkoj Banji, od kojih se može izdvojiti debi nastup sa simfonijskim orkestrom 2014. godine. Pohađao je master klasove profesora Jurija Kota, Ilije Černaeva i drugih. Trenutno je apsolvent na Fakultetu umetnosti u Nišu.