PROMOCIJA DISKOGRAFSKOG IZDANJA NIKOLE PEKOVIĆA

U utorak, 21. oktobra, u Maloj sali Fakulteta umetnosti u Nišu održaće se promocija CD-a akordeoniste Nikole Pekovića u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu. Na promociji govoriće urednik edicije audio i video izdanja Zoran Stanisavljević i profesor Miljan Bjeletić. Pored obraćanja, posetioci će imati prilike da prisustvuju nastupu Nikole Pekovića. Promocija je zakazana za 12h.

Nikola Peković je rođen 1991. godine u Kraljevu. Nižu i dve godine srenje muzičke škole završio je u klasi prof. Marije Vukićević. Treću i četvrtu godinu srednje muzičke škole, kao i osnovne akademske studije na odseku izvođačke umetnosti – harmonika na Fakultetu umetnosti u Nišu, završio je u klasi mr Miljana Bjeletića. Promovisao je u celom svetu harmoniku kao akademski instrument, fakultet koji pohađa, svoju zemlju i na kraju njega kao umetnika, nastupima i solističkim koncertima širom: Srbije, Crne Gore, Slovačke, Italije, Nemačke, Ukrajine, Litvanije, Letonije, Grčke, Francuske, Portugalije, Španije, Hrvatske, Republike Srpske, Kanade, Slovenije, Kine, Belgije, Rusije… Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja. U zajedničkom nastupu sa sestrom Bojanom, pobedio je u trećem serijalu takmičenja “Ja imam talenat” 2012. godine i dobio pohvale od najvećih izvođača, kompozitora, profesora i stručnjaka za harmoniku. Sa ovim je utemeljen potpuno novi muzički pravac na svetskoj muzičkoj sceni, čiji su osnivači i kreatori Nikola i Bojana Peković.

Četvrto CD izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlja akordeonistu Nikolu Pekovića, jednog od najuspešnijih studenata Odseka za muzičku umetnost, koji je u zvanju saradnika u nastavi započeo i pedagošku karijeru na ovom fakultetu.

Interpretirajući transkripcije i originalna, malo poznata dela akordeonističke literature različitih stilskih epoha (od baroka do savremenog stvaralaštva), Nikola Peković promoviše harmoniku kao instrument izuzetnih tehničkih i izražajnih mogućnosti.“, objašnjava dr Sonja Cvetković.

Kompozicije na disku su snimane u Tonskom studiju Fakulteta umetnosti u Nišu.