PROMOCIJE I TRIBINE NA NIŠVILU 2015

U sklopu ovogodišnjeg “Nišville Jazz Festivala” u press centru festivala (Paviljon u Tvrđavi) biće održano više promocija knjiga, časopisa i muzičkih izdanja, tribina. Biće predstavljena knjiga Tibora Nađa “Isceljujuća moć bluesa”, projekti “World Music asocijacije Srbije”, CD “Svita Ž – kao život” Miloša Grozdanovića, kao i tribina o putevima razvoja džeza i džez festivalima.

U četvrtak, 13. avgusta, sa početkom u 17h, biće predstavljena knjiga publiciste i blues muzičara iz Novog Sada Tibora Nađa “Isceljujuća moć bluesa”, za koju organizatori kažu da je “sigurno najsveobuhvatnija knjiga o ovom muzičkom prvacu iz kojeg su se razvili jazz, rock i svi ostali derivati pop muzike 20. veka”.

Tibor Nađ rođen je 1960. godine u Novom Sadu. U srednjoj školi je kao samouk počeo da svira gitaru, a prvi put je nastupio sa 17 godina. Krajem 1981. godine okupio je sastav “Blues Revival” sa kolegama studentima iz raznih krajeva bivše Jugoslavije. “Blues Halter” osnovan je 1983. godine a opstao je sve do danas, u raznim inkarnacijama. Bio je urednik muzičkih emisija na Radio Novom Sadu i “021”, a povremeno se bavio i organizacijom multimedijalnih večeri posvećenih velikanima bluza, a konstantno i živim nastupima sa svojim bendom. Vođen željom da svoje znanje i ljubav podeli i sa ostalima, objavio je knjigu “Isceljujuća moć bluza”, prvo na mađarskom jeziku 2008. godine, a sada i na srpskom.

U petak, 14. avgusta, od 18h biće predstavljen rad i projekti “World Music asocijacije Srbije”, uključujući i aktuelni 27. broj magazina “Etnoumlje”, koji se bavi kritikom, estetikom, teorijom i istorijom world music.

Pored “Etnoumlja”, Oliver Đorđević, predsednik WMAS predstaviće i nova izdanja ove Asocijacije, s obzirom da je tokom proteklih godinu dana objavljeno nekoliko albuma tradicionalne muzike, kao i dvostruki album sa jazz improvizacijama i inovativnom muzikom Silarda Mezeija na temu mađarskog folklora.

Na kraju će biti reči i o učešću Srbije na “The World Music Expo” – WOMEX, oktobra ove godine.

U subotu, 15. avgusta, od 18h održaće se promocija CD-a “Svita Ž – kao život”. Ovo je najnoviji projekat osnivača produkcijske kuće “MG Sorabia” Miloša Grozdanovića, koji se ovog puta pojavljuje i kao izvođač.

CD je napravljen u saradnji sa poznatim klasičnim gitaristom Urošem Dojčinovićem. Reč je o pionirskom poduhvatu koji, kroz specifičan tretman gitare (električne i/ili akustične), objedinjuje umetnost i više naučnih disciplina.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 16. avgusta, u 17h počeće tribina “Pravci razvoja džeza i džez festivali kao pokretači scene” na kojoj će, osim predstavnika Nišvila, govoriti i neki od učesnika festivala kao i Rustam Ospanoff – DJ (učesnik programa na “Midnight Jazzdance Stage”-u) i predsednik “Jazzystan International Music Festivala” u Alma Ati – Kazahstanu.