ROJAZE – Romi džeziraju (kreativnom) Evropom

Uprkos teškoćama izazvanim pandemijom kovida19, pre svega kada je reč o putovanjima – ove sedmice je u Nišu održan pripremni sastanak projekta ROJAZE (Roma jazzing Europe).

Zajedno ga organizuju i realizuju festivali: Welcome in Tziganie (organizacija  “L’ Air des Balkans” –  Seisan u Francuskoj), Balkan Traffic (organizacija “100 Valises” -Brisel, Belgija) i Nišvil (Nišville Fondacija – Niš, Srbija). Sastancima su prisustvovali direktori sva tri festivala.

Inače, predstavnica vodećeg partnera na projektu, festivala Welcome in Tziganie bila je i Jovana Mišić, Nišlijka koja već dvadeset godina živi i radi u Francuskoj. Poslednjih godina je značajni član organizacionog tima tog festivala.

rojaze
Foto – Nišvil

S obzirom na to da oba partnerska festivala Nišvila čak i većinu svojih programa baziraju na romskoj muzici, direktori Florian Calvez i Nicolas Wieers su izrazili želju da obiđu spomenik Šabanu Bajramoviću, uz konstataciju da je to uz spomenik Džangu Renartu u Francuskoj, jedini spomenik u svetu nekom romskom umetniku. Između ostalog, na sastancima je dogovoreno da i muzičari iz Francuske i Belgije pripreme nekoliko kompozicija iz opusa Šabana Bajramovića.

Opšti cilj projekta je da se olakša kreativnost i otvorena umetnička razmena mladih romskih džez muzičara povezujući ih sa muzičkom omladinom različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla, razvijajući različite nivoe međukulturnog dijaloga, međukulturne saradnje i prekograničnog kretanja, povezujući Francusku, Belgiju i Srbiju.

“Organizovanje kulturnih događaja zasnovanih na bogatstvu različitog romskog uticaja na evropsku džez muziku ojačaće evropsko osećanje pripadnosti romske i neromske omladine iz Francuske, Belgije i Srbije i povećati svest da kultura predstavlja suštinski deo evropskog identitetskog mozaika kojem svi oni teže”, poručuju iz Nišvila.

Dva kruga u 24 meseca

Tokom 24 meseca trajanja,  projekat ROJAZE će tokom dva kruga okupiti po osam mladih muzičara romske, ali neromskih nacionalnosti  iz svake zemlje. Tačnije – 24 tokom prvih 12 meseci i još 24 tokom druge godine realizacije.  Mladi muzičari iz svake zemlje će uz superviziju muzičkih koordinatora , svako u svom gradu uvežbavati svoj program. Ali i kompozicije koje će svi zajedno izvoditi  tokom okupljanja.

rojaze
Foto – Nišvil

Na sastancima u Nišu je dogovoreno da se (desetodnevna) okupljanja svih učesnika (koja podrazumevaju zajedničke probe i nastupe) dogode u vreme trajanja festivala u ovim gradovima. A s obzirom na to da se festivali u Francuskoj i Belgiji održavaju tokom aprila, zbog još uvek neizvesne situacije oko pandemije, prvo ovogodišnje okupljanje dogodiće se na Nišvilu, sredinom avgusta. Tokom sledeće godine ista ekipa muzičara će se okupiti tokom proleća u Francuskoj i Belgiji. A novi krug sa 24 nova muzičara počeće ponovo na Nišvillu 2022. Projekat će biti završen okupljanjima i nastupima na festivalima u Belgij i Francuskoj 2023. godine.

Projekat ROJAZE podržao je EU program Kreativna Evropa.