SAMOSTALNA IZLOŽBA SAVINE TOMANOVIĆ KOSTOV

Savina Tomanović Kostov, student master studija Fakulteta umetnosti u Nišu, imaće svoju prvu samostalnu izložbu u okviru “Noći muzeja”. Otvaranje izložbe “Tišina” održaće se u petak, 15. maja u 20h u galeriji “Art55”.

Profesor Slobodan Radojković mi je pisao tekst za katalog i otvorio izložbu. Ovo mi je prva samostalna izložba. To je ciklus crteža, kombinovane tehnike. Crteži predstavljaju mene, tj. materinstvo, hrabrost, božanstvo, majke koje čuvaju svoju decu, kao i strah i tugu… Bajkovitost i tajanstvenost, fantazija. Podsećaju na boginje, časne sestre, okrutni svet. Srcolik oblik lica imaju kao sova kukuvija. Minuciozan strljiv rad na crtežima. Koristila sam tuš, lavirani tuš, tuš u boji, gel olovke u boji i sedefaste akrilne boje za podslikavanje. Neki crteži su u ahromatskom, neki u hromatskom rešenju. One su ptice, anđame, utvare, boginje čovekolikog lika.“, o izložbi govori Savina Kostov.

Savina svojim crtežima daje poruku kroz jednu rečenicu: “Nekad “Tišina” zna prepasti džina kad ispusti krik.“.

Izložba će biti otvorena do 26. maja.

Savina Tomanović Kostov rođena je 1987. godine u Nišu. Srednju umetničku školu “Đorđe Krstić”, završila je 2006. godine. Osnovne akademske studije završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu 2014. godine u klasi profesora Bratislava Basića. Trenutno je na master akademskim studijama u klasi istog profesora.