Sin Boba Marlija zatvara Nišvil

Džulijan Marli, jedan od planetarno najpoznatijih i najpopularnijih predstavnika rege muzike i sin još čuvenijeg Boba Marlija nastupiće u nedelju, 16. avgusta 2020, na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvil festivala.

Džulijan Rikardo Marli rođen je 4. juna 1975. u Londonu. Kao jedan od sinova i naslednika rodonačelnika rege muzike, Boba Marlija, Julian je od ranog detinjstva krenuo stopama svog oca. I kroz rastafarijansku muziku i filozofiju već više od 30 godina uspešno prezentuje već dobro poznatu i priznatu sublimaciju života i duhovnosti.

Boba Marlija
Foto – Joey Clay Photography

Džulijan Marli je proveo svoje detinjstvo na relaciji između Engleske i Jamajke. Muzikalan od najranijih godina, naučio je da pored sjajne vokalne izvedbe svira i klavijature, bubnjeve, bas i gitaru, između ostalih instrumenata. Zajedno sa svojom braćom Zigijem i Stivenom uključio se u producentsku kompaniju Ghetto Youth International 1989. A mnoge njegove prve kvalitetne kompozicije nastale su u opuštenoj atmosferi porodičnog studija “The Lions Den” u Majamiju.

Nakon višegodišnjeg rada u studiju, Julian izdaje svoj prvi solo album “Lion in the Morning” 1996. godine. I kreće na svetsku turneju. Nakon toga sledi turneja sa bratom Damianom na Lollapalooza festivalu 1997. Njegov drugi album “A Time and Place” izlazi 2003. godine. A 2008. je jamajkanska vlada pozvala Džulijana i njegov Uprising Band da predstavljaju Jamajku i nastupe na Olimpijadi u Kini.

Njegov treći album „Awake” (izdat 2009.) je nominovan za prestižnu Gremi nagradu u kategoriji najboljeg rege albuma. A 2011. godine  je učestvovao na Mawazine festivalu koji se održavao u Rabatu u Maroku. U januaru 2013. nastupao je u Daki u Bangladešu. A u avgustu 2013. na “Fêtes de Genève” festivalu u Ženevi, u Švajcarskoj.

Poslednjih 25 godina Džulijan je maltene neprekidno na svetskoj turneji, uz neizbežne kraće pauze.

On i njegova braća su oficijalno postali suvlasnici Ghetto Youths International Inc. 2002. godine, zbog autorskih prava i provizija velikih izdavačkih kompanija. Ova izdavačka kuća je dozvolila braći Marli da zajedno kreiraju svoje solo projekte i zajedničku muziku u mnogo zdravijoj atmosferi u odnosu na prethodne uslove. Takođe im je dozvolila da produciraju i izdaju razne projekte sa puno drugih izvođača  koji su prezentovali svoj materijal za Ghetto Youths label. To je svakako uspešno prenelo Marli porodičnu tradiciju. Koja, pre svega, ima za cilj da muzika komunicira na globalnom nivou.

As I Am

Trenutno je aktuelan četvrti album Džulijana Marlija pod nazivom “As I Am” koji je izdat 25. januara 2019. I koji je nominovan za Gremi nagradu u kategoriji najboljih rege albuma. Album su producirali zajedno Demian, Stiven i Džulijan Marli.