SKC

 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR

Direktor: Miroslav Jović
Adresa: Šumatovačka bb, 18000 Niš
Telefon/Faks: 018 523 120
Email:
Websitewww.skc-nis.com

 

 

 

 

Studentski kulturni centar jedna je od vodećih institucija u Nišu, koja svojim radom profilišhe kulturni prostor grada. Kroz svoje programe, okuplja veliki broj mladih ljudi, studenata i šire populacije svih generacija koja u njegovim programima prepoznaje prostor za dobru i kvalitetnu zabavu. Kroz spektar različitih dešavanja, tokom godina, SKC ostvaruje svoj primarni cilj, prezentaciju novih kulturnih događaja, negovanje alternativnog pristupa kulturi i afirmaciju autentičnih stvaralačkih potencijala. Jedan od posebno važnih aspekata jesu napori da se kroz umetnički rad očuvaju i stare kulturne tekovine i time napravi veza između kulturne prošlosti i kulturne budućnosti.

Kroz svoje program SKC pruža mladim ljudima šansu za angažovanje, razvoj ličnih interesovanja i afirmaciju u željenim oblastima klasične i moderne umetnosti, obrazovanja i nauke. Prateći potrebe mladih a i kroz umrežavanje sa drugim institucijama i nevladinim sektorom, SKC radi na stručnoj i logističkoj podršci studenata, studentskih ogranizacija i omladinskih udruženja. SKC sarađujući sa brojnim organizacijama i pojedincima u zemlji i van nje radi na razmeni kulturnih programa a oglašavajući se preko svog sajta, majspejs-a i fejsbuka ostaje u stalnom kontaktu sa svojim krajnjim korisnicima spreman da reaguje na pritiske i potrebe stvarne kulturne scene.

 

 

ISTORIJAT

 

Ideja o formiranju Studentskog kulturnog centra Niš javila se sredinom sedamdesetih godina, ali je zvaničnu inicijativu pokrenula Konferencija Saveza socijalističke omladine (SSO) Univerziteta u Nišu 1976. godine.

Na programsko-izbornoj Konferenciji SSO Univerziteta u Nišu, održanoj 16.12.1981. godine, ocenjeno je da su programi u kulturi dali značajan doprinos razvoju kulturnog života mladih na Univerzitetu, pokazavši neophodnost realizacije inicijative o formiranju SKC-a, kao posebne organizacije.

Stalno unapređujući svoj rad tokom osamdesetih godina, uvećanjem po obimu i kvalitetu kulturnih i društvenih sadržaja i programa, okupljajući sve veći broj mladih ljudi, SKC postaje značajna institucija u kulturi grada Niša. Oko SKC-a objedinjen je značajan broj klubova i grupa, okupljenih oko različitih književnih, pozorišnih, muzičkih i izdavačkih projekata (Književni klub SKC-a, pozorišna grupa “Etdaumung”, rok grupa “Arnold Lejn”, Klub naučne fantastike “Lira” itd.), negujući alternativni pristup kulturi i razvijajući sve njene oblike kroz posebne specijalizovane programe i oblike delovanja .

Pored SKC-a u osnivanju, na Univerzitetu u Nišu je delovalo je još nekoliko studentskih organizacija, koje su, svaka na svoj način, doprinosile izuzetnoj afirmaciji stvaralaštva studenata Univerziteta u Nišu, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao sto su: Akademsko kulturno umetničko društvo Univerziteta u Nišu (AKUD), Stručno udruženje studenata Univerziteta u Nišu (SUS), Međunarodni studentski klub prijateljstva (MSKP), Univerzitetski savez organizacija za fizičku kulturu (USOFK) itd.

Odlukom Skupštine Univerziteta u Nišu o osnivanju SKC-a, donetom 6. maja 1991. formirana je Samostalna univerzitetska ustanova za kulturnu, umetničku i sportsku delatnost studenata koja je objedinila navedene studentske organizacije u jednu celinu. Od 1993. godine, Studentski kulturni centar Niš postaje ustanova Vlade Republike Srbije, koja radi pri Univerzitetu u Nišu. Sa Rektoratom Univerziteta smešten je u samom centru grada, u zgradi Banovine, koja datira iz 1886 godine.

 

 

PROGRAMI CENTRA

 

AKUD-Akademsko kulturno umetničko društvo SKC-a, jedna je od dve programske celine kroz koje se prelama rad institucije. AKUD čini sedam ansambala različitih umetničkih orjentacija koje vode afirmisani umetnici i stručnjaci koji su i sami svoje prve poluprofesionalne angažmane započeli upravo ovde. Rad ansambala objedinjuju umetnički direktor i organizator programa AKUD-a koji se brinu o dugoročni aspektima rada i svim logističkim i finansijskim potrebama. Broj ansambala AKUD-a povećavao se tokom godina prateći nove potrebe i interesovanja studenata. Najstariji među njima je Ansambl narodnih igara i pesama “ORO”, sa svojih pola veka trajanja a najmlađi Dečiji hor “Vilenjaci” koji radi tek dve godine. Tu su i Akademski mešoviti hor SKC-a, Ženski hor, Akademsko pozorište, Akademski kamerni orkestar i Veliki narodni orkestar koji zajedno, svojim autentičnim stvaralaštvom i interpretacijama, instituciju Studentskog kulturnog centra čine prepoznatljivom.

Pored rada sa ansamblima, SKC objedinjuje čitav niz specijalizovanih akademskih programa i projekata iz oblasti književnosti, tribinskih i dokumentarnih programa, izdavačke delatnosti, programa vizuelnih umetnosti; organizaciju koncerata, performansa, tribina, izložbi, festivala i sajmova knjiga. Programi se održavaju u Klubu SKC-a na Pravnom fakultetu, sali SKC-a u Šumatovačkoj ulici a u letnjim mesecima i u Atrijumu Univerziteta. Sprovode se prema godišnjim i mesečnim planovima koje uređuje i vodi četvoro urednika programa u saradnji sa mnogobrojnih spoljnim saradnicima i gostima.

Studentski kulturni centar Niš otvoren je za nove ideje i projekte, partnersku i interkulturalnu saradnju. Sve što je potrebno je inicijativa za nove korake u kreiranju zajedničkog kulturnog prostora.

Akademski programi

Književni programi - promocije – kao deo akademskih aktivnosti SKC-a odnose se pre svega na promocije odabranih pisanih ostvarenja umetnika iz cele zemlje sa posebnim osvrtom na mlade neafirmisane pisce iz Niša i okoline. Ovaj aspekt rada ima tradiciju dugu više od dvadeset godina i za to vreme publici je predstavljen izuzetan broj knjiga, udžbenika i publikacija iz različitih oblasti nauke, kulture i umetnosti.

Gordana Mitić Živković urednik je i voditelj ovog dela programa a svojim dugogodišnjim iskustvom i temeljnim pristupom, trudi se predstavi ono što je najbolje i autentično iz svih oblasti oblasti pisane reči. Sve promocije održavaju se u klubu SKC-a na Pravnom fakultetu, sali SKC-a u Šumatovačkoj i sali Univerziteta u Nišu.

SKC, u okviru svojih programa, samostalno izdaje i promoviše odabrana dela studentskog, umetničkog i stručnog stvaralaštva i to udžbeničku literaturu, knjige poezije i proze, muzička izdanja i Naučni podmladak – stručni časopis studenata Univerziteta.

Tribine-predavanja - tribine i predavanja organizuju se u cilju predstavljanja aktuelnih dešavanja u oblasti obrazovanja, kulture i umetnosti a cilj im je stvaranje prilike da mladi ljudi i šira javnost uživo čuju uspešne kulturne stvaraoce i stručnjake koji donose novine u svojim oblastima. U živom kontaku iz prve ruke, publika ima prostora da se informiše, razmenjuje ideje i na aktivan način utiče na formiranje kulturne i naučne svesti.

Ovi programi zamišljeni su kao dodatak programima formalnog obrazovanja Univerziteta u Nišu i kreiraju se u skladu sa interesovanjima studentske populacije i novim tendencijama u nauci i umetnosti.

Edukacije-radionice - Iako se u nazivu naglašava aspekat kulturni, SKC radi i na prezentaciji novih znanja i veština različitih obrazovnih profila. U skladu sa napredkom u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja radi se na predstavljanju i podržavanju novih edukativnih i kreativnih programi koji pomažu usavršavanje i razvoj individua i društva na različite načine.

SKC podržava i mnogobrojne omladinske i studentske organizacije sa kojima, u programskom smislu, deli iste ciljeve. Neke od njih su Jazas, Studentskog savetovalište, Centar za razvoj psihodrame i psihoterapije kao i mnogobrojne sportske organizacije i društava.

Koncerti

Koncerti – od svog osnivanja SKC se bavi organizovanjem kvalitetnih muzičkih dešavanja i niškoj publici je do sada predstavio veliki broj domaćih i stranih muzičkih stvaralaca. Aktuelna izdanja i muzičke retrospektive roka, popa, repa, hip hopa, evergrina, džeza … pred brojnom publikom izvodili su najaktuelniji izvođači i bendovi srpske muzičke scene ali i niški afirmisani i neafirmisani bendovi i grupe.

Salsa – prepoznajući potrebe mladih za zabavom i plesom kao i nove uticaje koje je latino muzika izvršila na naše prostore, SKC je od 2008 god. počeo da realizuje seriju salsa party-ja u svojim prostorima u klubu Pravnog fakulteta i dvorištu Univerziteta. Svi programi se organizuju u saradnji sa Dirty- Dancing timom a prve i prave informacije se uvek mogu naći i na sajtu www.salsanis.com

Filmski program

Kao sedma umetnost, film je oduvek nosio jedinstvenost stvaralaca, karakteristike vremena i prostora sa kojeg dolazi. Želeći da mladima predstavi raznovrsnost pogleda na svet, tematika i specifičnosti kultura, SKC organizuje filmske programe tako da budu zanimljivi i za najprobiljivije filmofile, da predstave klasike, dokumentarce i najaktuelnija ostvarenja filmskih autora. Deo ovih programa organizuje se u saradnji sa Francuskim i Američkim centrom u Nišu, Niškim kulturnim centrom i Dejanom Dabićem koji se kroz nekoliko programa i sam predstavio kao stvaralac i filmski kritičar.

Od 2007, SKC posebnu pažnju obraća umetnosti animacije koja svojim urbanim izrazom prevazilazi umetnost i predstavlja medij moderne komunikacije sa širokim izrazom i mogućnostima upotrebe. Kroz festivale i retrospektive evropskih i svetskih festivala SKC prikazuje cikluse i nagrađena festivalska ostvarenja kao nov i drugačiji pogled na stvarnost.

  • Animanima – Međunarodni festival animacije (U saradnji sa Domom kulture Čačak)
  • Balkanima – Evropski festival animiranog filma 07/08
  • Retrospektive filmova dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festivak, Kratki Metar)
  • Revije filmova sa Frankofonog govornog područja (U saradnji sa Francuskim centrom Niš)

Izložbe
U okviru likovnog programa, SKC se tokom godina bavio organizacijom izložbi umetnika iz Srbije, Niša, afirmisanih i neafirmisanih autora na početku karijere. U klubu SKC-a na Pravnom fakultetu, kao glavnom galerijskom prostoru SKC-a, od njegovog otvaranja izlagalo je preko stopedeset umetnika predstavljajući dela različith umetničkih i stilskih orjentacija. U zavisnosti od potreba, SKC koristi i druge svoje ili gradske izložbene prostore a bio je i inicijator akcija za umetničko oplemenjivanje životne sredine.

Festivali

Festivali predstavljaju izraz potrebe da se neke od specifičnih aktivnosti SKC-a osmisle na jedan drugačiji i inovativniji način i da se publici grada pruži prilika da na jednom mestu sretnu i komuniciraju sa raznim relevantnim umetnicima i njihovim stvaralaštvom. Posebna pažnja usmerena je na organizaciju kvalitetnih tematskih programa i uključivanje što većeg broja ljudi, domaćina i gostiju. Svaki od festivala proizvod je autentičnih ideja i uglavnom dugogodišnjih aktivnosti u datoj oblasti. Zavisno od potreba i interesovanja publike i aktivnosti SKC-a, uvek postoji prostor za kreiranje novih festivalskih projekata. Oni su mesto za nove komunikacije i ideje i prostor da se podstaknu i afirmišu mlade stvaralačke snage.

Festivale prate dobre žurke i drugi prateći programi na kojima se svi zabavljaju, opuštaju i i upoznaju. Tu se stvaraju i prilike za nova putovanja naših grupa i predstavljanje programa i dalju saradnju.

  • Treš fest – Festival andergraund književnosti
  • Međunarodni studentski festival folklora
  • Studentska pozorišna scena Balkana – UrbanFest

Izdavaštvo

U okviru izdavačke delatnosti, SKC objavljuje naučnu, stručnu i udžbeničku literaturu (istorija, pravo, ekonomija, sociologija, elektronika, medicina, psihologija), ne zapostavljajući pritom naslove iz oblasti alternativne i andergraund kulture, kao i prevode stranih beletrističkih dela. Do sada je objavljeno oko 200 naslova, između ostalih i sledeća izdanja: Knjiga ritma – fotografije D. Mitića- Cara (1994), Dosije X – kratki vodič kroz grandž (1994), Dosije Kosovo (1997), Sabljasti trombon, T. Vejts (1998), Ukleti mladoženja, M. Kostaš (2004), Leva strana druma, D. Stojiljković (2007). Za izdanje na CD-u “Manastiri i crkve grada Niša” – M. Rakocija, SKC je dobio nagradu “Inicijal” na Međunarodnom sajmu knjiga u Nišu 1999. godine.

Deo izdavačke delatnosti SKC-a predstavlja edicija “NAUČNI PODMLADAK”, stručni časopis studenata Univerziteta u Nišu, koji izlazi neprekidno od 1969. godine u tri sveske: HUMANITAS (za društvene nauke i filozofiju), VERBA MEDICA (za medicinske nauke) i Sveska za prirodno- matematičke i tehničke nauke.

Poseban segment izdavačke produkcije SKC-a čini objavljivanje muzičkih izdanja. Od 1999. godine objavljeno je sedam kompakt diskova od čega su tri snimci Akademskog hora SKC-a (Akademski hor SKC-a Univerziteta u Nišu (1999), Muzikom kroz svet (2001), Uskršnji koncert (2001), “Veliki narodni orkestar folklornog ansambla ORO – uživo” (2002), ”Zapažanja” (Gospodin Pinokio, 2000), ”Prvi ispod crte” (Za ili protiv, 2000), “South side – story of Nish” (Rista Trajković, 2001), i “The rest of the best” (Kitch Ensemble, 2002).

Knjige – u okviru izdavačke delatnosti SKC objavljuje naučnu, stručnu i udžbeničku literaturu iz oblasti istorije, prava, ekonomije, psihologije, sociologije, elektronike, medicine… Ne zapostavljajući ni naslove alternativne i underground kulture i prevode stranih beletrističkih dela.

Muzička izdanja – poseban segment izdavačke produkcije SKC-a čini objavljivanje muzičkih izdanja. Od 1999. godine objavljeno je sedam cd-a od čega su tri snimci Akdemskog hora SKC-a.

Naučni podmladak – je stručni časopis studenata Univerziteta u Nišu koji izlazi neprekidno od 1969 godine i to u tri sveske:

  • HUMANITAS – izdanje za društvene nauke i filozofiju
  • VERBA MEDICA – izdanje za medicinske nauke
  • Sveska za prirodno matematičke i tehničke nauke

Organizacija sajmova knjiga
Pored tradicionalnog niškog novogodišnjeg Sajma knjiga i grafike veliko interesovanje niške čitalačke publike nametnulo je organizovanje još jedne manifestacije ovog tipa što je za SKC predstavljalo novi izazov. Tako je najpre 2003. godine osnovana ”Knjižarnica Vilinske reke” -Festival knjiga međunarodnog karaktera. Ova izložba literature održava se 3. juna u sklopu Gradske slave Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene. Sa trideset izlagača prve i skoro duplo više (56) naredne godine, bilo je jasno da je Knjižarnica stekla ugled u svetu knjige.

”Knjižarnica Vilinske reke” otvorila je nove mogućnosti tako da SKC već u proleće 2004. godine organizuje Martovsku izložbu knjiga na kojoj je učestvovalo 63 izdavača. Ova manifestacija bila je početni impuls za osnivanje Prolećnog sajma knjiga.

 

AKUD

Akademski horŽenski horAnsambl ‘ORO’Akademsko pozorište

Akademski hor SKC Univerziteta u Nišu osnovan je 1972. godine na ideju dirigenta Radojice Milosavljevića-Ice. Dugi niz godina uspešno je nastupao širom Srbije, nekadašnje Jugoslavije i Evrope pod vođstvom mr Milorada Veljkovića i Slobodana Dejanovića. Od 1999. do 2012., umetnički direktor i dirigent Hora je dr Suzana Kostić, a od novembra 2012. dirigentsku palicu preuzima mr Zoran Stanisavljević, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Akademski hor postoji u kontinuitetu već 40 godina i svoju dugovečnost i uspeh duguje kako sjajnim dirigentima i umetnicima koji su ga vodili tako i izvrsnim i posvećenim pevačima koji ga održavaju svih ovih godina. Iako sa nazivom akademski, hor čine razlicite generacije pevača. Mladi, novi, studenti, koji svake godine unose sveži duh u ovaj hor čineći ga uvek željnim novih izazova. I stariji iskusni pevači, koji su počeli sa pevanjem jos u studentskim danima i istrajali dugo, spajajući svoje privatne i profesionalne živote sa horskim, koji je tokom godina postao njihov važan segment. Članovi hora obično kažu da kada hor i pevanje jednom uđu u krv teško je kasnije izbaciti ih iz života. Sigurno da i mnogobrojna putovanja tokom godina, druženja i ljubavi, duge probe i napori do pobeda, čine da pevanje u ovom horu od hobija postaje način zivota.

Ono što izdvaja Akademski hor SKC-a jeste njegova programska orjentacija u pravcu vrhunskih dela domaće i svetske horske literature uz osvajanje umetničke produhovljenosti i visokih interpretativnih dometa. Sa svakim novim delom uključujući u rad i mnogobrojne afirmisane umetnike i soliste. Akademski hor radi na pomeranju granica kvalitetne interpretacije i celokupnog auditivnog i vizuelnog doživljaja. U programskom smislu usmeren je ka delima svih epoha i stilova sa posebnim naglaskom na novija dela i savremene autore horske literature. Izvođenjem a-capella programa i velikih vokalno-instrumentalnih dela, ovaj hor se jasno izdvaja svojim kvalitetom i jedisnstvenošću.

Akademski hor predstavlja istinsku vrednost u kulturi Grada i zemlje što se potvrđuje kroz mnogobrojne uspešne koncerte i izvođenja, priznanja, nagrade, kritike stručnih žirija i pohvale publike.
Tokom 40 godina postojanja mnogi pevači i dirigenti ostavili su svoj lični trag. Kroz hor je tokom ovih godina prošlo oko 2700 ljudi i svi oni i njihov zajednički timski rad zaslužni su za dugu i uspešnu tradiciju koju akademski hor gaji. Ostajući uvek priznat i aktuelan i svugde dobrodošao.
Naporne probe tokom godina, sati i sati uvežbavanja, hiljade kilometara na putu do odredišta, krunisani su trenucima za sećanja, nezaboravnim aplauzima i laskavim nagradama. Hor je svoj rad obelezavao ucescima na brojnim prestiznim festivalima kao i mnogobrojnim nagradama.

(Nemačka); Made (Holandija); 1988. – Kardica (Grčka); 1990. – Bohum (Nemačka); Preveza (Grčka); 1992. – Levidi (Grčka); 1994. – Krf (Grčka); Tripoli (Grčka); 1995. – Sparta (Grčka); 1996. – Delfi (Grčka); Sparta (Grčka); 1997. – Limasol (Kipar); 1998. – Katerini (Grčka); 2000. – Preveza (Grčka); 2002. – Skoplje (Makedonija); Sofija (Bugarska); 2003. – Jalta (Ukrajina); 2004. Moskva ( Rusija) ; 2007. – Firenca(Italija); Prijedor (Republika Srpska);

Neke od najznačajnijih nagrada su:
• Grand Prix na Međunarodnom festivalu Jalta (Ukraina), 2003
• Grand Prix u Moskvi (Rusija), 2004 -
• Moskva (rusija ) 2005 pod pokroviteljstvom Njegove Svetlosti Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Alekseja II, hor je održao koncert u Sali Rahmanjinov
• Dve zlatne medalje i nagrade na Međunarodnom omladinskom festivalu u Madeu (Holandija)
• Specijalna nagrada za izvođenje stare muzike na Međunarodnom festivalu u Kadici (Grčka)
• Zlatna plaketa „Mokranjčevi dani
• Zlatna statueta Kosta Abrašević,
• Nagradu za najbolje izvođenje dela domaćih kompozitora na Jugoslovenskim horskim svečanostima
• Oktobarska nagrada Grada Niša i Srebrni znak Univerziteta u Nišu, za izuzetne uspehe I visok muzički kvalitet
• Posebno priznanje za virtuoznost u izvođenju kompozicija I celokupni utisak na 7. MFK. Zlatna vila Prijedor,2007
• 1976. – Krakov (Poljska); 1982. – Valgirmes (Nemačka); Made (Holandija); 1987. – Lindenhochauzen

Nezaobilazan je deo važnih jubileja i obeležavanja značajnih datuma instutucija Grada a posebno fakulteta i Univerziteta.

Postao je prepoznatljiv po sada već tradicionalnom Novogodišnjem koncertu koji se u saradnji sa Univerzitetom, organizuje svake godine u decembru. Sa zeljom da svima približi lepote horskog pevanja i za one koji jos nisu zaljubljenici ponovo okuplja sve svoje fanove, širu publiku i stare pevače, i za sve njih priređuje izuzetno pevačko uživanje. Zajedno sa Ženskim horom SKC-a, Vokalnim solistima, Ansamblom Groš i od skora dečijim horom Vilenjaci, kao gostima u horskom stilu bile obrađivane poznate melodije muzičkog sveta, roka, popa, bluza , džeza.

Akademski hor je snimio je dve LP ploče, više televizijskih projekata i tri CD-a (na kojima se izmedju ostalog nalaze… ispevana neka od dela velikih srpskih kompozitora 20. Veka).

Ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, osnovan je decembra 2004. godine kao izdanak Akademskog mešovitog hora SKC-a. Na inicijativu Zorana Stanisavljevića, u to vreme asistenta dirigenta Akademskog hora a iz interesovanja mnogobrojnih pevača, pre svega studentkinja, za specifično žensko horsko pevanje, kreiran je novi hor sa drugačijom umetničkom orjentacijom. Od početka rada hora umetnički rukovodilac i dirigent je bio Zoran Stanisavljević, a korepetitor Jovana Stojanović. Od novembra 2012. dirigentsku palicu je preuzela Ivana Mirović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmet Hor.

U početku hor su činile većinom studentkinje fakulteta Umetnosti u Nišu, a posle kratkog vremena dobija članove i sa drugih fakulteta Univerziteta. Svake godine članstvo hora se pomalo menja, ali deo, od njegovih 30 članica, čini jezgro i dušu hora od samog osnivanja.

Specifičnost ovog hora stvara jedinstvena kombinacija ženskih glasova i interpretativnih moći članica, koje na poseban način, svojstven jednorodnim horovima izvode dela pisana za ove sastave.

Programska orjentacija Ženskog hora kreće se od dela starih majstora do obrada popularne zabavne i pop muzike. Posebno važan segment čini rad na očuvanju Srpske i Balkanske etno tradicije. Iz ovog aspekta muzičkog rada nastala je i Etno pevačka grupa Vistan koja je bila posvećena muzičkim delima Srpske tradicionalne etno muzike. Neizostavan deo pevačkog opusa je i pravoslavna duhovna muzika, najviše sa prostora Rusije, Bugarske i Srbije.

Već u prvim godinama rada, ovaj mladi hor, ostvario je veliki broj zapaženih nastupa i učešća na festivalima. Neposredno po osnivanju, 2004 godine, svoj prvi nastup imao je na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Akademskog hora SKC-a Univerziteta u Nišu a od značajnijih koji su usledili, izdvajaju se:

2005. Tetovo (Makedonija), Internacionalni Horski festival TEHO;
2005. Trgovište (Bugarska), Internacionalni Horski festival;
2005/6 Knjaževac (Srbija), Festival mladih;
2006. Niš (Srbija), 21. Internacionalne horske svečanosti;
Specijalna nagrada žirija za negovanje lokalne folklorne tradicije,
(istaknuto učešće u izvedbi Mocartovog Rekvijema na otvaranju 21.IHS);
2006. Katerini (Grčka), 10. Božićni Internacionalni festivalu duhovne muzike;
2006. Bjeljina (Republika Srpska), Zlatna medalja na takmičenju horova;);
2007. Gabrovac (Bugarska) Festival Peti praznik duhovne muzike;
2007. Sofija, Blagoevgrad (Bugarska), Koncerti;
2008. Barselona (Španija), Slovenski prolećni festival-Casa Eslava;
2008. Niš (Srbija), 22. Internacionalne horske svečanosti,
Prestižna nagrada „za najbolje izveden program u celini”;
2009. Niš (Srbija), Programi obeležavanja jubileja 200 godina Čegarske bitke;

Ženski hor je deo kulturnih dešavanja Grada a svojim izvođenjima doprinosi obeležavanju važnih datuma i jubileja instutucija i fakulteta Univerziteta u Nišu.

Iako jedan od mlađih ovaj hor je stvoren da traje a od njegovog dirigenta i članica očekuje se uspešna muzička „karijera” sa još puno izvrsnih interpretacija, nagrada i muzičkih uživanja. Audicija za Ženski hor raspisuje jednom godišnje ali ako volite horsko pevanje, član ovog hora možete postati tokom cele godine.

 

Ansambl narodnih pesama i igara ‘ORO’ osnovan je 1959. godine na Univerzitetu u Nišu a od 1992 god radi pod okriljem Studentskog kulturnog centra Niš.

Monografija ansambla

Kvalitet kao osnovni princip u nastupu i programskom opredeljenju zaštitni je znak ansambla, kao i očuvanje izvornosti u njenom scenskom prilagođavanju. Igru treba konzervisati do one mere dok još ima svoju funkciju u narodnoj kulturi. Stare varijante se zaboravljaju, a nove kreiraju u duhu tradicionalnog igranja. Događa se da pred novim elementima tradicija počinje da se gubi. Zato je zadatak koji je ovaj ansambl sebi postavio, oduvek i bio da baš te tradicionalne elemente što duže sačuva.

Tokom godina ‘ORO’ je razvijao svoj prepoznatljiv scenski program u početku srpski a kasnije i jugosovenski u saradnji sa mnogim jugoslovenskim koreografima. Iz tog rada nastala je i “niška škola” folklora koja je iznedrila dva poznata spleta ‘OJ nišavo’ i ‘Pesmom i igrom kroz Jugoslaviju’.

Danas ‘ORO’ neguje narodne pesme i igre iz svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na pesme i igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije koje po svom temperamentu i nošnji spadaju među najatraktivnije.

Ansambl je nastupao u mnogim zemljama Evrope i sveta (Austrija, Belgija, Brazil, Italija, Kanada, Makedonija, Bugarska, Grčka, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Turska, Ukraina, Filipini, Francuska, Holandija, Španija …) i osvojio mnogobrojna priznanja a dve godine 1964. i 1997. je proglašen i za najbolji kolektiv u Srbiji. Nastupao je pred predsednicima, diplomatama, o važnim danima i jubilejima i svake godine u decembru pravio je tradicionalni završni godišnji koncert za svoju najverniju publiku.

Kao jedan od najboljih folklornih ansambala u zemlji Ansambl ‘ORO’ je osnivač nacionalne asocijacije Međunarodne organizacije folklornih festivala, pod pokroviteljstvom UNICEFA- CIOFF. Kao nastavak ove ideje usledila je saradnja sa mnogim festivalima sa Balkana i organizacija Međunarodnog studentskog festivala folklora koji predstavlja srpski folklor ali u naš grad i zemlju dovodi i kulture drugih naroda.

Danas u okviru ansambla postoje prvi, pripremni i nekoliko mlađih ansambala. Veliko interesovanje za igru pokazuje da je ORO tokom godina dobro predstavljao lepotu i značaj folklornog igranja i inspirisao mlade da stalno nastavljaju tradiciju dugu pola veka. Kroz ovaj ansambl tokom 50 godina prošlo je oko 10 000 ljudi, i iza njih je ostalo mnogo turneja, putovanja, nastupa ali i prijateljstava i brakova. ORO je krug u koji kada jednom uđete nikada iz njega zaista ne izađete jer u ORU se zajedno igra, zajedno veseli i zajedno živi. Umetnički rukovodilac ansambla je Ivan Radosavljević.

 

Akademsko pozorište SKC-a okuplja mlade glumce i pozorišnu publiku oko zanimljivih alternativnih pozorišnih projekata. Predstave Akademskog pozorišta igraju se na Kamernoj sceni SKC-a koja se nalazi u zgradi Univerziteta, u Šumatovačkoj ulici. Ono što čini jedinstvenost ovog prostora jeste blizina gledalaca sa glumcima, koja daje poseban doživljaj svakom umetničkom ostvarenju i stvara utisak kao da ste i sami gotovo na sceni. Kamerna scena prima 50 gledalaca koji u predstavama mogu uživati svakog četvrtka od 21h.

Kroz pozorište danas prolazi veliki broj članova a tokom godina smenjuju se generacije mladih i iskusnih glumaca, amatera i profesionalaca. Mnogi su posle svojih akademskih početaka karijere uspešno nastavili u Lutkarskom i Narodnom pozorištu u Nišu i na drugim pozorišnim scenama u Srbiji. Akademsko pozorište prepoznatljivo je po svom repertoaru a nove i stare predstave kao i glumci kroz svoje uloge, stalno donose nagrade i priznanja na festivalima u zemlji i inostranstvu. Umetnički rukovodilac pozorišta je Aleksandar Mihailović, glumac niškog Narodnog pozorišta.

 

Istorijat pozorišta

Kao grad na raskrsnici puteva za istok i zapad, Niš je lako osvajan najrazličitijim kulturnim trendovima, tako da ni 60-tih godina nimalo nije zaostajao za ostalim svetskim gradovima. Mladi umetnici su se okupili oko tada vodećeg studentskog časopisa „Mladost”, koji je donosio novosti o aktuelnoj muzičkoj, filmskoj i pozorišnoj umetnosti, što je bilo presudno za osnivanje kamerne scene „M” 1964. godine, preteče današnjeg Akademskog pozorišta.

Na kamernoj sceni se moglo videti sve ono što tada nije nikako moglo da bude igrano na sceni Narodnog pozorišta. Bili su to savremeni komadi koji su kamernu scenu isprofilisali kao alternativno pozorište, što je ono ostalo do danas. Zahvaljujući kvalitetu koji su nudila, društva hora, folklora i pozorišta spajaju se u jedninstveno Akademsko kulturno umetničko društvo i 1976. počinju da funkcionišu kao AKUD „Veljko Vlahović”. Tad nastupa zlatno doba pozorišta, koje učestvuje na festivalima u zemlji i inostranstvu i odnosi mnogobrojne nagrade predstavama „Bajka o De Sadu”, „San letnje noći”, „Šok prepoznavanja”, “Maslačak i retard”, “Porodične priče”, “Lilika”, “Nada iz ormara”, “U plamenu strasti” itd.

Zvaničnim osnivanjem SKC-a 1991.godine. ime pozorišta menja se u Akademsko pozorište SKC-a. Iz Akademskog pozorišta potekli su mnogi dobri glumci, kao što su Tanasije Uzunović, Mladen Nedeljković, Kokan Mladenović i drugi. Ta tradicija se nastavlja, tako da svake godine po nekoliko polaznika škole glume Akademskog pozorišta upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.