Skopljanska ulica u Nišu od sada ulica Miše Blama

Skupština Grada Niša usvojila je 20. januara predlog Nišville jazz festivala da jedna ulica u gradu ponese ime istaknutog umetnika – kontrabasiste, kompozitora, pedagoga i publiciste Mihajla Miše Blama. Odluka je ozvaničena u ponedeljak, 27. januara u Službenom listu grada Niša. Ime Miše Blama nosiće nekadašnja Skopljanska ulica koja se nalazi u blizini Simfonijsklog orkestra i Sinagoge.

Miša Blam

blama
Foto – Nišville jazz festival

Mihailo Miša Blam rođen je u Beogradu, 15. decembra 1947. A umro je u Beogradu, 19. juna 2014. godine. Blam je bio srpski džez muzičar, kontrabasista, kompozitor, džez publicista, aranžer i muzički pedagog. Profesionalno je počeo da se bavi muzikom 1964. godine. Već kao srednjoškolac svirao je u Kamernom orkestru Dušana Skovrana, a zatim i u Beogradskoj filharmoniji, pod dirigentskom palicom Živojina Zdravkovića.

Osnovao je prvi časopis o džezu na Balkanu – Jazz Tribune 1991. godine. Sakupljao je i arhivirao sve što ima veze sa džezom u Srbiji. Njegova kolekcija sada se nalazi u Nišville džez muzeju. Posedovao je veliku zbirku video zapisa, dokumenata, plakata, pisama, instrumenata. Deo kolekcije iskoristio je za izložbu “60 godina beogradskog džeza 1927-1987“. Bavio se i istraživačkim radom o istoriji džeza na Balkanu. Rezultat tih istraživanja je knjiga „Džez u Srbiji 1927—1944“, koja je izdata 2010. godine. Već 2011. godine izdato je drugo, dopunjeno izdanje. Napisao je i knjigu „Majls Dejvis – biografija, intervju, diskografija“, koja je objavljena 1987. godine. Na televiziji Politika bio je autor serijala Jazz oko ponoći.