SLUŠAJ KAKO TIHO PADA MRAK

Niški bend, Danilov Doživljaj Beča, krajem decembra 2013. godine objavio je novi spot i audio metarijal. U pitanju je spot za numeru “Pada Mrak” na kojoj gostuje Dejan Ilijić, pijanista benda Eyot. Video su snimali i montirali Jelena Antić i vokal i gitarista benda Nikola Ristić. Pesma je snimana i miksovana tokom leta u studiju “86″.

Sa Nikolom smo razgovarali o novoj pesmi i spotu, kao i o samom bendu i šta bismo mogli da očekujemo uskoro…

 

Novi singl “Pada mrak” je divna balada. Ko je autor teksta?

Tekstove uglavnom pišem ja.

 

Na Youtube kanalu novi spot ima skoro 4 hiljade pregleda. Kako ste zadovoljni feedbackom?

Imajući u vidu vrstu muzike koju sviramo, koncertnu neaktivnost i isključivo internet promociju, veliki broj pregleda i ne očekujemo niti mislimo da on govori mnogo. Naravno, veći broj pregleda jeste poželjan, ali tek u kombinaciji sa ostalim vidovima promocije stvara pravu sliku o reakciji publike.

 

Gde je sniman novi spot i kakva su iskustva sa snimanja?

Spot je sniman na bezbroj lokacija u našem gradu, bez neke konkretne zamisli ili sinopsisa, već je ideja bila da vizuelno poklopi atmosferu sete i melanholije koju pesma nosi. Iz mnogo razloga, bili smo prinuđeni da ovog puta taj deo uradimo sami, ali uz nesebičnu pomoć Jelene Antić koja je uradila najveći deo posla, Nikole Nikolića, Velimira Stojanovića i drugih.

 

Tokom decenijskog rada benda sigurno su se uticaji na vaše stvaralaštvo menjali. Ko je sve pomogao u pronalasku vašeg originalnog zvuka?

Ne znam ni sam kako bih žanrovski odredio našu muziku. Muzičkih uticaja ima dosta, ali se ni na koga naročito ne ugledamo. Ranije su nas upoređivali sa mnogim domaćim bendovima, ali sad mi se čini da smo više pop, manje dub, prošli smo i pored reggae, funk, jazz izvora i od svega uzeli po malo.

 

U novom singlu “Pada mrak” je gostovao pijanista benda Eyot – Dejan Ilijić. U kojoj meri je sinteza zvukova DDB-a i Eyot-a doprinela daljem usavršavanju vašeg pravca?

Ne bih rekao da je to sinteza zvukova. Dejan je vanredno talentovan muzičar i nije gostovao samo svirački već i kreativno i u dobroj meri aranžmanski uobličio pesmu koja je postojala kao ideja. Klavir je mogao da odsvira bilo ko ali bi zvučalo dosta siromašnije. Takođe moram da pomenem Bratislava Stamenkovića, vlasnika studija “86″, koji nam je omogućio snimanje u vrhunskom studiju.

 

Pored najnovijeg singla “Pada mrak”, izdali ste još 9 singlova među kojima su i veoma popularne pesme: “Mala”, “Hteo ne hteo”, “Mi plačemo”, “I know a place” (Bob Marley) i druge. Da li uskoro možemo očekivati novi album i kada?

Iza sebe imamo samo jedan album, “Ako sutra bude kao juče” iz 2004. godine, kada je album kao forma bio obavezan. Ne planiramo da te pesme koje su posle toga nastale objavljujemo u tom obliku, bar za sada.

 

Postoji stranica na Facebook mreži “5000+ za live nastup grupe Danilov doživljaj Beča”, gde ste obećali da ukoliko stranica sakupi hiljadu lajkova, ‘ispunićete šta se od vas traži’. Koja priča stoji iza toga i da li to znači da ćemo uskoro imati prilike da vas slušamo uživo?

Stvarno ne znam ko je autor toga, ali mi je drago da se neko setio da nas na taj način motiviše. Dugo nismo svirali i jedva čekam da se to ponovo desi, a iskreno se nadam da će to biti vrlo uskoro.

 

Niste nastupali uživo još od februara 2008. Zašto?

Tačan razlog niko od nas ne zna. U međuvremenu smo uglavnom svi nastavili da sviramo, snimamo, bavimo se muzikom na razne načine. Kad je Danilov doživljaj Beča u pitanju, stvari smo postavljali uvek malo ozbiljnije pa je to možda i pre vremena dovelo do toga da nam sve drugo postane lakše nego da sviramo ono što najviše volimo. Kako god, vraćamo se uskoro.

 

 

Pre neke 2 godine je pesma “Hteo ne hteo” nominovana za emisiju “Gruvanje”. Šta se desilo sa glasanjem? Do kog mesta ste stigli?

Ne sećam se tačno, ali neko vreme je bila na listi. Emisija “Gruvanje” je jedna od retkih emisija tog tipa na našim televizijama i nastavlja ono što je nekada bilo “Dodatno ubrzanje”, “Garaža”… Neke druge emisije imaju više reklamni karakter manje vodeći racuna o samim bendovima i podređujući svoje postojanje svrsi reklamiranja nekakvih proizvoda. Tu ne može da se upadne bez veze, vrte se anonimni cover bendovi i slično. Nažalost, televizija je i inače prestala da bude bitan faktor u promociji rok’en’rola, stvari su se svele na youtube, lajkove i ostalo, televizije promovišu pivo i prodaju reklamni prostor.

 

Ko je Danilo i zašto Beč?

Ni sam ne znam koliko puta sam odgovorio na ovo pitanje. Bilo nam je bitno da imamo što čudnije ime i uzeli smo ime jedne od pesama niške grupe “Triput”, a u njemu našli simboliku uticaja evropske kulture na prosečnog čoveka sa ovih prostora, odnosno, neki Danilo je čovek odavde, a Beč prestonica evropske kulture…

 

Šta bi savetovao mladim niškim bendovima koji tek kreću da se afirmišu? Sa kojim sve problemima će morati da se nose, uzimajući u obzir estradnu scenu Srbije?

Ne znam kakav savet bih nekome dao… Baviti se rok’en’rolom je oduvek bila stvar bunta, prkosa, pa se tako i treba postaviti prema tome. Scena je čudna, para nema i ne treba ih očekivati. S druge strane, uslovi za vežbanje, snimanje, izbor instrumenata, internet, su stvari koje su na strani mladih bendova, pa ako ništa drugo, treba to iskoristiti u prezentaciji svoje ideje, a ako to nekog bude zanimalo, nijedna prepreka neće postojati.

 

DANILOV DOŽIVLJAJ BE$A – PADA MRAK

 

 

Objavljeno Autor: Milica Micić Postavljeno u INTERVJUI

Napiši komentar

Please note: JavaScript is required to post comments.