SMOTRA SAVREMENOG ITALIJANSKOG FILMA U NIŠU

Od petka, 3. oktobra do ponedeljka, 13. oktobra u niškom bioskopu “Kupina” biće održana smotra najnovije italijanske filmske produkcije koju organizuju Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Niški kulturni centar. Biće predstavljeno 11 filmova koji su dobili prestižna priznanja na različitim međunarodnim festivalima.

Program otvara film “Cezar mora umreti“ nagrađen “Zlatnim medvedom” na 62. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji je na pola puta između dokumentarnog i igranog filma i govori o grupi zatvorenika iz rimskog zatvora Rebibija koji su angažovani na spremanju pozorišne predstave “Julije Cezar” Viljama Šekspira.

Nakon toga sledi film “Ja i ti” Bernarda Bertolučija, omaž velikom majstoru italijanskog filma koji svoj budni pogled okreće ka današnjim tinejdžerima, okruženim odraslima koji nemaju vremena da ih saslušaju.

Biće prikazan i “Sveti GRA”, dobitnik “Zlatnog lava” na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, u kome reditelj istražuje društveni mikrokosmos koji okružuje veliki rimski autoput, sa svojim neobičnim likovima.

Težak odnos savremenog čoveka sa stvarnošću i beg u izolaciju osnovne su teme flmova “Najbolja ponuda” Đuzepea Tornatorea i “Usamljenost prostih brojeva” Saverija Kostanca.

Na programu su i tri komedije koje su postigle veliki uspeh kod publike i kritike. Reč je o tragikomediji “Reality” i “Avgustovskom ručku”, filmu koji se bavi problemom prostora rezervisanog za starije osobe u savremenim porodicama, dok ostvarenje koje je dobilo Oskara za najbolji strani film “Velika lepota” Paola Sorentina predstavlja nemilosrdni portet visokog društva savremenog Rima i onih koji su deo njega.

Biće prikazani i filmovi “Ulica u Palermu” i “Sve što poželim”, a smotru zatvara komedija “Zoran, moj otkačeni nećak”, prvo ostvarenje Matea Oleotoa.

Projekcije svih filmova biće održane od 18h, ulaz je slobodan za sve zainteresovane, dok će filmovi biti prikazani na italijanskom jeziku sa prevodom i titlovima na srpskom jeziku.

PROGRAM

Petak, 3. oktobar
“Cezar mora umreti” (2011)
Režija: Paolo i Vitorio Tavijani
Žanr: drama

Subota 4. oktobar
“Ja i ti” (2012), po istoimenom romanu Nikoloa Amanitija
Režija: Bernardo Bertoluči
Žanr: drama

Nedelja 5. oktobar
“Ulica u Palermu” (2013), po romanu “Ulica Kastelana Bandiera” Eme Dante
Režija: Ema Dante
Žanr: drama

Ponedeljak 6. oktobar
“Sve što poželim” (2010)
Režija: Silvio Soldini
Žanr: drama

Utorak 7. oktobar
“Najbolja ponuda” (2012)
Režija : Đuzepe Tornatore
Žanr: drama

Sreda 8. oktobar
“Usamljenost prostih brojeva” (2008), po istomenom romanu Paola Đordana
Režija: Saverio Kostanco
Žanr: komedija

Četvrtak 9. oktobar
“Sveti G.R.A” (2013)
Režija: Đanfranko Rozi
Žanr: dokumentarni film

Petak 10. oktobar
“Reality” (2012)
Režija: Mateo Garone
Žanr: komedija/drama

Subota 11. oktobar
“Avgustovski ručak” (2010)
Režija: Đani Di Gregorio
Žanr: komedija

Nedelja 12. oktobar
“Velika lepota” (2013)
Režija: Paolo Sorentino
Žanr: komedija/drama

Ponedeljak 13. oktobar
“Zoran, moj otkačeni nećak” (2013)
Režija: Mateo Oleoto
Žanr: komedija