SOLISTIČKI KONCERT MILOŠA JANJIĆA

Gitarista Miloš Janjić održaće solistički koncert u sredu, 15. aprla, u Koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a, Niš). Koncert će početi u 20h, a ulaz je besplatan.

Publika će imati priliku da čuje kompoziije za gitaru iz raznih perioda – od klasicizma do transkripcija za gitaru savremenih kompozitora.

Koncert se realizuje u okviru Konkursa za koncertne nastupe u 2014 – 2015. godini u Koncertno – izložbenom prostoru FU koji je raspisao Fakultet umetnosti u Nišu. Pravo učešća na konkursu imali su svi muzički umetnici koji su završili studije na nekom od umetničkih fakulteta u zemlji i inostranstvu. Program je selektovao Savet KIP.

Miloš Janjić je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mr. Srđana Tošića. Nakon dve godine usavršavanja u klasi eminentnog gitariste i pedagoga prof. Carlo Marchione-a na “Konzervatorijumu Maastricht” u Holandiji, magistrirao je uz posebne pohvale. Pohađao je masterklasove poznatih svetskih gitarista: Johna Duartea, Dušana Bogdanovića, Nikite Koškina, Rolanda Dyensa, Zorana Dukića, Pabla Marqueza, Tilmana Hoppstocka.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu među kojima su najznačajnije: Laureat internacionalnog konkursa “7th International Competition of Guitar Music Performance” – Mottola – Italija, Druga nagrada i nagrada publike na internacionalnom konkursu “De Bonis u Kozenci”, Italija, Laureat internacionalnog konkursa na festivalu klasične gitare “Sinaia” – Rumunija.

Jedan je od osnivača gitarskog “Amicus tria”.

Održao je veliki broj koncerata kao solista i u okviru različitih kamernih sastava u svim najznačajnijim koncertnim prostorima u zemlji. Nastupao je u Rumuniji, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini.

Učestvovao je kao izvođač, predavač i član međunarodnih žirija na festivalima kao što su: Gitar art festival (Beograd), Nimus (Niš), Međunarodna tribina kompozitora (Beograd), Festival klasične gitare “Sinaia”- (Rumunija), Guitar Open festival (Subotica), Nikšić guitar festival (Crna Gora), Bar guitar fest (Crna Gora), Vojvođanski festival gitare, Naissus guitar festival i drugim. Ostvario je trajne audio i video zapise za nacionalne televizijske i radio stanice.

Miloš Janjić predaje u zvanju vanrednog profesora na Katedri za gitaru i harmoniku Fakulteta Umetnosti u Nišu.