Foto - Saša Đorđević

STATUA ŠABANA BAJRAMOVIĆA UNETA U NIŠVIL DŽEZ MUZEJ U TVRĐAVI

Gipsana statua Šabana Bajramovića, na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita “Đelem,  đelem” u svečanoj povorci, uneta  je u Nišvil džez muzej u niškoj Tvrđavi (zgrada Hamama). Radi se o replici bronzanog spomenika koji je Nišvil 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju.

Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog džez muzeja u Evropi koji će svečano biti otvoren u petak, 3. avgusta, u 21 sat.

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.

“Šaban je puno voleo konje i naša  ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa džuboksa i da se fotografišu  pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića”, kaže Blagojević.

Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.

“I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja”, kaže Ašanin.

Otvaranje muzeja je u peta,  3. avgusta, od 21 sat, a ulaz će biti besplatan. Posetioci će  biti u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu  prvi džez muzej na ovim prostorima.