STEVAN SREMAC ZA KRSTU POPOVSKOG

Još jedna u nizu dodela nagrada obeležiće 29. novembar.

Dobro poznata nagrada za proznu knjigu pod nazivom  „Stevan Sremac“ ove godine će biti uručena Krsti Popovskom za roman „Ina“ – izdavač „Laguna“ iz Beograda.

„Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije“, kažu u NKC.

Pored dobitnika prestižne nagrade, program će začiniti dramatizacija pripovetke „Kalča u pozorištu“, u izvođenju doc. dr Jelena Jovanović, predsednice žirija i Trupa „Književna boemija“, a posao voditelja programa izvršava Velibor Petković.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš, dok je za tehničku organizaciju zaslužan Niški kulturni centar. Ministvarstvo kulture i informisanja Srbije nosi ulogu pokrovitelja nagrade.

Dobitnik ovogodišnje nagrade, Kosta, rođen je u Skoplju 1968. Diplomirao je na Katedri za  opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Pored zvanja pisca, nosi ulogu jednog od osnivača časopisa „Zvono“, čiji je i glavni urednik. Redaktor je u redakciji knjiga „Službenog lista“ i urednik u leksikografskoj redakciji „Službeni glasnik“. Trenutno je i urednik u izdavačkoj kući Klett.

Objavio je nekolicinu dela: četiri knjige poezije (“Dvoglasja” 1994, „Paganalije“ 1996, „Iskušenja“ 1999 i „Savez“ 2002), romane ( „Tama“ 2008, „Ej“ 2011,  „Sudbine“ 2012, „Trudovi“2014 i „Ina“ 2017) i zbirku priča „Nedela“ 2017.

Sa romanom „Ej“, osvaja nagradu na konkursu za Ediciju Istok-Zapad 2010, dok mu taj isti roman i naredne godine donosi nagradu koju dodeljuje knniževna grupa „Proza na putu“ i izdavačka grupa „Mono i Manjana“ . Nalazio se u užem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i u najužem izboru za nagradu Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović i Zlatni suncokret“. U najužem izboru za nagradu „Miroslav Dereta“ je ušao zaslugom rukopisa „Trudovi“ 2011.

Njegov opus čine i dve drame „Žestina“ i „Fra Vidoje“.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.