Studenti Fakulteta umetnosti među najboljima na konkursu „Evropa je ovde 2021“

Tročlani žiri odabrao je tri najbolja rada na umetničkom konkursu „Evropa je ovde 2021“ koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i EUINFONET projekat.

“Umetničku inicijativu pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ pokrenuli smo kao deo aktivnosti u sklopu obeležavanja Dan Evrope u Srbiji, ali i da pružimo priliku studentima osnovnih, master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima da nam sepridruže svojim kreativnim i maštovitim idejama.”

Najbolje interaktivne umetničke instalacije su sledeće:

– Interaktivna instalacija – tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu;
– (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu;
– Rast – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

Radove je ocenjivao žiri u sledećem sastavu:

– Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji;
– dr Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja i umetnička kritičarka;
– dr Katarina Živanović, šefica izložbenog salona Galerije SANU.

Niš

Umetnička interaktivna instalacija koja će biti izložena u Nišu (ilustracija: tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu).

Predlog ideje umetničke interaktivne instalacije prikazuje tri objekta u vidu prolaza/kapija povezanih stazom, koja odvojene objekte integriše u jednu celinu. Svaka kapija je osmišljena tako da sa spoljašnje strane prikaže piktograme, koji simbolišu neku od poruka EU u vidu piktograma za jednakost, privredni rast, ravnopravnost, jezičku raznolikost, bezbednost, društveni napredak, mir, dostojanstvo, ekologiju, tradiciju, slobodu, toleranciju, inkluziju, rast, naučni i tehnološki napredak, pravdu, stabilnost i solidarnost. Pored vizuelnog doživljaja 3D objekata, naš predlog upotpunjuje i aplikacija za proširenu realnost (Augmented Reality), preko koje će posmatrači moći da stupe u interakciju sa objektima, skeniranjem prethodno odredjenih markera (piktograma i delova digitalnih grafika sa unutrašnje strane objekta. (tim departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu) Predlog interaktivne intalacije osmislile su studentkinje Departmana za primenjene umetnosti Mina Živić, Jovana Đorđević, Kristina Đurđević, Aleksandra Stanković kao i asistent dr um. Jefimija Kocić pod mentorstvom doc. mr. Sanje Dević.

instalacija evropa je ovde
FU Niš

Beograd

Umetnička instalacija koja će biti izložena u Beogradu je RAST – tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu (ilustracija: tim studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu).

Instalacija je zamišljena kao metalna mrežna konstrukcija u obliku mape Evrope koja će stajati na trgu. U otvorima mreže biće postavljeni ‘džepovi’ – male pregrade u koje bi se stavljala pođubrena, plod¬na zemlja, koja bi u sebi već sadržala semenje, pa i izdanke, određenih biljaka. Interaktivni element koji će posetiocu omogućiti da lično doprinese njenom razvoju jesu semena biljaka upakovana u biorazradivo pakovanje u obliku kuglice. Končićem će za svaku pojedinačnu kuglicu biti vezan papirić na kome će posetioci moći da ispišu upravo ono što bi metaforički, ali i bukvalno, želeli da posade i neguju.

instalacija evropa je ovde
FPU Beograd

Novi Sad

Umetnička instalacija koja će biti izložena u Novom Sadu je (O)KRUŽI SE – tim studenata 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu (ilustracija: 3IK sa Fakulteta primenjenih umetnosti i Arhitekonskog fakulteta u Beogradu).

 Ideja projekta je nastala inspirisana vrednostima Evropske unije (sloboda, demokratija, ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava i vladavine prava, solidarnost). Ova instalacija za cilj ima da podstakne ljude na solidarnost i ravnopravnost bez obzira na njihove razlike po godinama, visini, težini, rasi i polu. (O)KRUŽI SE je poziv ljudima da uđu u krug i pronađu međusobni balans, tako što će se solidarisati i sarađivati udruženim snagama. Pokušavajući da zajedno nađu balans na ovakvoj vrsti nestabilne podloge oni teže zajedno kao skup jedinki da pronađu timsko rešenje odnosno, ravnotežu i tačku održivosti. Instalacija nosi poruku da smo okruženi različitim ljudima, da prihvatimo različitost koja nas okružuje i da takve različitosti treba uklopiti da bi nam svima bilo bolje.

instalacija evropa je ovde
FPU i AF Beograd