Studentsko pero za najbolje priče i pesme

Književni konkurs Studentsko pero, koji su raspisali Akademski list Presing i Studentski kulturni centar Niš, uspešno je završen.

Od skoro 60 pristiglih radova, žiri je odabrao one najbolјe, a prve nagrade na konkursu dobile su Ivana Stojanović za priču “Ja sam mrvica” i Nina Milenković za pesmu “Madrid”.

U žiriju su bili Aleksandra Gojković, novinarka, književna kritičarka i urednica Kulturne rubrike Narodnih novina, Aleksandar Kostadinović, književni kritičar i urednik Gradine, kao i Velibor Petković, novinar i pisac.

Prema njihovoj odluci, nagradu Studentsko pero za najbolјu priču dobija Ivana Stojanović iz Vlasotinca, studentkinja master studija srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu, za priču “Ja sam mrvica”. Drugu nagradu dobio je Vukašin Đorđević iz Paraćina, student prve godine master studija na Mašinskom fakultetu, za priču “Jun i ne baš tako lepo ubistvo”.Treću nagradu dobio je Ivan Stević iz Niša, student druge godine novinarstva na Filozofskom fakultetu, za priču “El manana”.

Nagradu Studentsko pero za najbolјu pesmu dobija Nina Milenković iz Niša, studentkinja master studija na Filozofskom fakultetu, za pesmu “Madrid”. Drugu nagradu dobija Nevena Savić iz Niša, studentkinja psihologije na Filozofskom fakultetu, za pesmu “Prometej”. Treću nagradu dobija Strahinja Kostadinović iz Niša, student istorije, za pesmu “Imam slobodu”.

“Na konkurs Studentsko pero pristigli su prozni i poetski radovi 59 autora, od kojih su neki konkurisali i stihovima i kratkim pričama. Žiri se rukovodio kriterijumom darovitosti, podrazumevajući da kod početnika uvek postoje elementi stila na kojima će se tek raditi. Verujemo da se radi o autorima koji će i nadalјe pisati i obradovati nas i knjigama”, stoji u obrazloženju žirija.

Dodela nagrada

U zavisnosti od okolnosti i u skladu sa tada važećim preporukama nagrade će biti dodelјene krajem januara. Najbolјi radovi biće objavlјeni u Presingu a intervjui sa pobednicima u Presing junioru.

“Presing i SKC čestitaju pobednicima i zahvalјuju se svim učesnicima koji su slali svoje radove. Velika zainteresovanost mladih za ovaj konkurs i brojne pesme i priče koje su stigle na naše adrese, najbolјi su pokazatelј da studenti vole da pišu i uživaju u tome, a ovakvi konkursi su jedan od načina da ih motivišemo i podstaknemo da se bave književnim stvaralaštvom.”