SUMRAK BOGOVA NAJBOLJA PREDSTAVA NA FESTIVALU TEATAR NA RASKRŠ@U

Niško Narodno pozorište saopštilo je ko su nagrađeni na prvom festivalu Teatar na raskršću.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija dodeljene su sledeće nagrade:

- Nagrada za najbolju predstavu – SUMRAK BOGOVA
- Nagrada za režiju – DALIBOR MATANIĆ (SUMRAK BOGOVA)
- Najbolja ženska uloga – NATAŠA MATJAŠEC ROŠKER (SUMRAK BOGOVA)
- Najbolja muška uloga – MARKO MARKOVIĆ (KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD)
- Najbolja mlada glumica – JELENA LABAN (KAPITAL)
- Najbolji mladi glumac – PETJA LABOVIĆ (SUMRAK BOGOVA)
- Nagrada za scenografsko ostvarenje – MARKO JAPELJ (SUMRAK BOGOVA)
- Nagrada za kostimografsko ostvarenje – TATJANA RADIŠIĆ (KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD)
- Nagrada za originalnu scensku muziku – IRENA POPOVIĆ DRAGOVIĆ (KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD)
- Nagrada za scenski pokret – ANDREJA KULEŠEVIĆ (KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD)
- Specijalna nagrada – GLUMAČKOM ANSAMBLU PREDSTAVE KAPITAL

Stručni žiri čine – predsednica Mia Begović, glumica iz Zagreba, i članovi: Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, Njegova ekselencija ambasador Crne Gore u Srbiji i reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine.

“Nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se Slovenskom narodnom gledališču Maribor za predstavu SUMRAK BOGOVA koja je, uprkos izrazito teškoj temi, svim svojim elementima gradila I napravila autentičnu teatarsku magiju”, piše u obrazloženju stručnog žirija.

Odluke su donosila tri žirija: stučni žiri, žiri okruglog stola kritike i žiri novinara. I kritika i novinari nagradili su, takođe, predstavu Sumrak bogova.

Nagrade se sastoje od: statuete i povelje Teatra na raskršću koje je dizajnirala grafički dizajner, Dragana Nikolić, i novčane nagrade koju je obezbedio grad Niš.

U prethodnih 9 dana publika je imala priliku da gleda 10 predstava iz 8 zemalja, od kojih osam u takmičarskom programu.

“Kroz salu Narodnog pozorišta u Nišu prošlo je oko 5.000 gledalaca, a na sceni je za njih igralo stotinak glumaca. Dočekali smo 417 gostiju iz zemlje i inostranstva, u pratećem programu bilo je 84 učesnika, a oko 700 ljudi je pratilo okrugle stolove i prateće programe”, saopštavaju iz Pozorišta.

Poslednje veče prvog Festivala balkanskog kulturnog prostora „Tetar na raskršću“ obeležiće predstava u čast nagrađenih – Sarajevo 1914 – Mali mi je ovaj grob, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Tanosa Nikasa, a u produkciji pozorišne grupe Ars moriendi.

 

O reditelju nagradjene predstave Sumrak bogova

 

Sumrak bogova rađena je po tekstu Ivora Martinića, napisanom po filmskom scenariju Lukina Viskontija, Enrika Mediolija i Nikole Badaluka. Režiju otpisuje Dalibor Matanić, a produkciju Slovensko narodno gledališče Maribor iz Slovenije.

“Dakle, sa 44 godine napravio je (Dalibor Matanić) – 9 dugometražnih igranih, dvadesetak dokumentarnih filmova, serija (Novine) od 2 puta po 10 epizoda, sledećih 10 se priprema. I evo, 4 pozorišne predstave. Aktivizam u njegovom životu očito nije slučajna pojava i prilično logično prerasta u estetiku”, kaže o Mataniću teatrološkinja Jelena Lužina.

A kako je bilo raditi sa ovim rediteljem, ispričali su glumci predstave Sumrak bogova.

“Moj prvi susret sa Daliborom je bio nakon druge probe. Seli smo na piće. Tad sam prvi put razgovarao sa njim u životu. Postalo je jasno da ispred mene stoji čovek koji ima u sebi neku apsolutnu strogost, u najboljem mogućem shvatanju smisla te reči. On traži ekipu. Ne pristaje na solaže.”

Ispričao je Davor Herga i dodao kako su radili vežbe gledajući se u oči i pričajući svoju priču tišinom.

“Meni je kod Dade bilo najdivnije koliko je zapravo koliko mu je stalo do toga da smo ekipa. Da smo svi zajedno, da nema, kao što je Davor spomenuo, da nema solaža itd.. Dalibor je skroz insistirao da smo svi na probama, da skroz svi radimo u svakom momentu da je svako aktivan. I meni se dogodilo mnogo lepih stvari i lično i glumački, profesionalno. I na kraju krajeva, divno je biti s tim ljudima na bini. Skroz. Svakog dana”, kaže Petja Labović.

“On je čovek jedne abnormalne intuicije, apsolutno abnormalne energije i on je toliko osetljiv. Možda zbog toga jer je filmski reditelj, jer kamera sve pokaže. Ti možeš na bini nešto malo poglumiti, ali pred kamerom ne. I taj njegov pristup je u stvari filmski”, dodala je i Nataša Matjašec Rošker.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.