SVEČANA DODELA NAGRADE “BRANKO MILJKOVIĆ”

Dani Branka Miljkovića nastavljaju se svečanom dodelom nagrade “Branko Miljković” koja će biti održana u petak, 15. maja, u Gradskoj kući sa početkom u 18h. Ovogodišnja nagrada dodeljena je za knjigu pesama “Carmina Galli”, objavljenu u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva, kragujevačkom pesniku Nikoli Živanoviću.

Na konkurs za ovogodišnje priznaje koje nosi ime “Princa poezije”, pristiglo je 150 dela iz prošlogodišnje produkcije, a osam dela je bilo u užoj konkurenciji.

Pored dobitnika u programu će učestvovati i glumac Aleksandar Mihailović i oboista Vladimir Vezenković.

Nagrada “Branko Miljković” se dodeljuje od 1971.godine, a između ostalih, dobitnici priznanja bili su i Oskar Davičo, Vasko Popa, Stevan Raičković, Ljubomir Simović, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Marija Šimoković.

Nikola Živanović rođen je 19. juna 1979. u Kragujevcu. Prvu plaketu pesama objavio je 1998. zajedno sa Aleksandorm Šarancem. Potom je sledila zbirka “Narcisove ljubavne pesme” (1999), a nakon deset godina zbirku pesama “Astapovo”. Osim pesama piše književnu kritiku, eseje i naučne radove i prevodi poeziju sa engleskog jezika.

Nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.