“TOLKINIŠ 2018” – PRVI FESTIVAL FANTASTIKE U NIŠU

Prvi niški festival fantastike “TolkiNiš 2018” biće održan u subotu i nedelju, 14. i 15. aprila u Niškom kulturnom centru. Svečano otvaranje festivala zakazano je za subotu u 11 sati.

“Bogat i raznovrstan program počeće u subotu, 14. aprila, kada će na samom ulazu u prostorije NKC-a biti priređeno svečano otvaranje u 11 sati. Program Festivala obuhvata niz kreativnih radionica, edukativnih tribina, promocije, „Bazar fantastike”, druženja sa poznatim piscima, slikarima, strip-crtačima, filmskim radnicima i kosplejerima”, kažu iz NKC-a. U večernjim časovima predviđene su prigodne filmske projekcije.

Organizatori festivala su Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo Draconish” iz Niša i Niški kulturni centar.

Tokom trajanja Festivala biće dodeljene prigodne nagrade i priznanja od strane Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo Draconish” za 2018. godinu, za doprinos i popularizaciju fantastike u Srbiji. Laureatima će biti dodeljene povelje i glavna nagrada “Minas Ethel”, što u prevodu sa vilinskog jezika iz Gospodara prstenova znači “Vilin grad” (aluzija na mitski Niš)“, objašnjavaju organizatori.

Tokom drugog dana Festivala, na “Bazaru fantastike” učestvovaće i “Niški džedajski pokret”, poznat po organizaciji konvencije “Džedajkon”.

Ulaz na Festival je besplatan, ali će oni koji žele moći da doniraju knjige, igračke i stripove za decu sa Onkološkog odeljenja KC-a Niš.

PROGRAM FESTIVALA:

SUBOTA, 14. APRIL 2018. (PRVI DAN FESTIVALA)

11:00 – Svečano otvaranje festivala i bazara fantastike

Publiku će pozdraviti predstavnici organizatora Festivala, a Festival će otvoriti poznati muzičar Aca Seltik iz benda  “Orthodox Celts”, zajedno sa kostimiranim likovima iz Gospodara prstenova, Igre prestola, Star Wars-a itd., nakon čega će zvanični vodič na Festivalu, gospodin Velibor Petković, povesti posetioce na prve događaje. Takođe, posetioci će imati priliku da na “Bazaru fantastike” obiđu štandove sa knjigama, stripovima i suvenirima.

11:30 – Niški Olivander: Radionica čarobnjačkih štapića i šešira

Majstor moderator: Ljubica Dolašević

Naš poznati, popularni kosplejer iz Beograda Ljubica Dolašević održaće radionicu izrade čarobnjačkih štapića i čarobnjačkog šešira za decu.

11:45 – Škola kreativnog crtanja

Majstor moderator: Igor Krstić

Radionicu kreativnog crtanja na temu mitskih, fantastičnih bića održaće akademski slikar i poznati, nagrađivani ilustrator Igor Krstić.

12:00 – Razgovor s Goranom Skrobonjom: Između kinga i Tesle

Učesnik: Goran Skrobonja

Razgovor sa našim poznatim, popularnim piscem i prevodiocem Goranom Skrobonjom vodiće urednik Goran Stanković iz NKC-a, na temu autorovog književnog opusa i prevodilačkih iskustava u vezi sa romanima i pričama Stivena Kinga.

13:00 – Mitološke paralele u Tolkinovom “Silmarilionu”

Predavač: Marko Vasić

Predavač Marko Vasić iz Beograda održaće tribinu u vezi sa  kultnim delom Silmarilion najvećeg pisca epske fantastike J. R. R. Tolkina. Kako prošle godine obeležen jubilej, 125 godina od rođenja čuvenog britanskog pisca, na tribini će biti govora i o njegovom životu. Moderator na predavanju biće poznati niški pisac fantastike Miloš Petković

14:30 – Festivali, konvencije, udruženja…

Gosti: Regionalni festival fantastične književnosti “Refesticon” (Bijelo Polje)

U maloj sali NKC-a gosti iz Bijelog Polja (Crna Gora) predstaviće svoj festival fantastike “Refesticon”.

15:00 – Mitološko i istorijsko u delima Aleksandra Tešića

Učesnik: Aleksandar Tešić

Razgovor sa popularnim piscem Aleksandrom Tešićem, velikim poznavaocem slovenske i srpske mitologije i autorom čuvenog serijala Kosingas razgovor će voditi urednik Milena Mišić iz NKC-a.

16:00 – Predstavljanje izdavačkih kuća Portalibris, Strahor, Otvorena knjiga I Orfelin

Učesnici: Ivan Drajzl, Jovana Ristić, Ivan Branković, Nebojša Petković, Milena Stojanović, Mladen Đorđević, Goran Tokić, Boban Vučković, Nikola Jovanović, Dimitrije Stevanović, Dragana Ćosić, Aleksandra Blagojević i dr Dejan Ognjanović

Tokom dva i po sata, u klubu NKC-a, smenjivaće se mnoštvo pisaca fantastike (Ivan Drajzl, Jovana Ristić, Ivan Branković, Nebojša Petković, Milena Stojanović, Mladen Đorđević, Goran Tokić, Boban Vučković, Nikola Jovanović, Dimitrije Stevanović, Dragana Ćosić, Aleksandra Blagojević) iz nekoliko izdavačkih kuća (Portalibris, Otvorena knjiga, Strahor) dok će dr Dejan Ognjanović predstaviti izdanja Orfelina. Moderatori tribina sa domaćim piscima biće predsednik Udruženja ljubitelja fantastike “Ordo Draconish” Darko Stanković i pisac Miloš Petković.

18:30 Licem u lice: Klub ljubitelja društvenih igara “Goblin” Niš

Učesnici: Milan Maksimović, Marko Radulović

Posetioci Festivala imaće priliku da se, u susretu sa predstavnicima niškog kluba društvenih igara “Goblin”, upoznaju sa najinteresantnijim društvenim igrama na temu fantastike.

18:45 – Udruženje “ROD” i “staroslovenska” šahovska partija

Učesnici: Jelena Petrović i gosti Festivala

U holu NKC-a, na štandu “ROD”-a, posetioci će moći da se međusobno  oprobaju u šahovskim partijama sa atraktivnim figurama inspirisanim slovenskim bogovima, delom  vajara Jovana Petronijevića.

19:30 – Dvesta godina Frankenštajna

Predavač: Dr Dejan Ognjanović

Direktor NKC-a i urednik filmskog časopisa “Filaž” Srđan Savić i dr Dejan Ognjanović održaće tribinu posvećenu Frankenštajnu, povodom dvesta godina od objavljivanja ovog kultnog romana Meri Šeli.

20:30 – Film iznenađenja

NEDELJA, 15. APRIL 2018. (DRUGI DAN FESTIVALA)

11:00 – Mala stripska radionica

Majstor moderator: Vladimir Vesović

Drugi dan počeće školom stripa koju će voditi legenda naše strip-scene, gospodin Vladimir Vlada Vesović.

11:30 – Radionica filmske maske

Majstor moderator: Miroslav Lakobrija

Radionicu filmske maske održaće poznati majstor za filmsku masku i šminku Miroslav Lakobrija na kojoj će, zajedno sa svojim pomagačima, publiku uvesti u svet filmskih maski iz sveta fantastike.

12:00 – Festivali, konvencije, udruženja…

Gosti: Festival epske fantastike “Mač i magija” (Beograd), Festival fantastike “Tolkinfest” (Beograd), Udruženje ljubitelja fantastike “Kostolac”

Marko Despot Miranović (Beograd) predstaviće Festival epske fantastike “Mač i magija”, Ljubica Dolašević (Beograd) predstaviće Festival “Tolkinfest” dok će rad svog Udruženja ljubitelja fantastike predstaviti gosti iz Kostolca.

13:15 – Razgovor s Danijelom Jovanovićem: “Severna kapija”

Učesnik: Danijel  Jovanović

Mladi pisac serijala “Severna kapija” Danijel Jovanović predstaviće publici svoja književna dela u razgovoru sa urednicom NKC-a Milenom Mišić.

14:00 – Izgubljene priče i rana predanja iz Tolkinovog “Silmariliona”

Predavač: Marko Vasić

Predavač Marko Vasić održaće drugu tribinu o Tolkinu i njegovom “Silmarilionu”.

15:00 – Razgovor s Lelom Stojanović: “Vesela veštica Nika”

Učesnik: Lela Stojanović

Niška autorka Lela Stojanović predstaviće svoj roman namenjen deci i mladima “Vesela veštica Nika”.

16:00 – Hari Poter: Putovanje Hogvorts Ekspresom

Učesnici: Darko Stanković, Snežana “BookWitch”

Predsednik društva “Ordo Draconish” Darko Stanković i član udruženja i blogerka Snežana “BookWitch” Gligorijević, održaće tribinu posvećenu najpoznatijem dečaku-čarobnjaku svih vremena Hariju Poteru i svetu Hogvortsa.

17:00 – Festivalska premijera: Patuljci i vile Miloša Petkovića

Učesnici: Miloš Petković, Darko Stanković, Igor Krstić

Gosti: Dečiji hor “Leptirići”

Premijernom predstavljanju knjige “Patuljci i vile – Proleće” niškog pisca Miloša Petkovića u izdanju Pčelice, prethodiće nastup dečijeg hora “Leptirići” iz OŠ “Ćele kula”. Na promociji će učestvovati i ilustrator knjige Igor Krstić, dok će moderator biti Darko Stanković.

18:00 – Veče s Urošem Petrovićem: O pisanju, knjigama i vašaru zagonetki

Učesnik: Uroš Petrović

Najpopularniji i najčitaniji pisac knjiga za decu Uroš Petrović predstaviće publici svoj obiman književni opus i posetiocima postavljati neke od svojih fantastičnih zagonetki. Pre samog događaja ponovo će nastupiti hor “Leptirići”.

20:00 – Film iznenađenja