TRIBINA U KUPINI: “SAVREMENI FRANCUSKI FILM”

Udruženje pisaca “Čegar” iz Niša organizuje tribinu na temu “Savremeni francuski film” u sredu 5. novembra, u bioskopu “Kupina”, sa početkom od 17h.

Na tribini govoriće pisac iz Bordoa Đani Gregori Forne i predsednik GO Pantelej i urednik časopisa “Filaž” Srđan Savić. Tribinu će moderirati Dejan Dabić iz Niškog kulturnog centra.

Francuska kinematografija odnosi na filmsku industriju i obuhvata umetnost filma i kreativnih filmova snimljenih u Francuske ili francuskih filmskih stvaralaca u inostranstvu. Francuska je mesto nastanka bioskopa. Nekoliko važnih filmskih pokreta, uključujući “Nouvelle Vague”, su nastali u ovoj zemlji. Današnji naročito jak položaj francuske filmske industrije u svetu je delom i zbog zaštite koje se pružaju od strane francuske vlade.“, obajšnjavaju iz organizacije.

Serija tribina se organizuje kao deo aktivnosti u okviru projekta književne rezidencije gospodina Đanija Gregorija Fornea, podržane od strane GO Pantelej i Generalnog saveta francuskog departmana Žirond.