TRIJA “MAJAMISTY” I “VEIN” NA NIŠVILU 2015

Na predstojećem “Nišville Jazz” festivalu nastupiće i dva džez trija – “Vein” iz Švajcarske i novosadski “Majamisty TriO“. Nastup trija “Vein” je zakazan za petak, 14. avgust, a “Majamisty TriO” će nastupiti u nedelju, 16. avgusta.

Za veoma kratko vreme “Majamisty TriO” iz Novog Sada postao je jedan od vodećih sastava na srpskoj džez sceni, u punom svetlu prikazujući kreativnost i originalnost generacije muzičara koja je profesionalno stasala u prvoj deceniji 21. veka. Autor muzike i pijanistkinja Maja Alvanović sastavila je bogato iskustvo iz domena klasične muzike i zanimanje za nove evropske džez tendencije, u muziku koja odoleva poređenjima, birajući autentični put ka slušaocima raznovrsnog muzičkog opredeljenja.

Umetnici koja je okupila oko sebe – kontrabasista Ervin Malina, bubnjar Ištvan Čik i vokalna solistkinja Alekandra Drobac-Čik – aktivni su članovi domaće muzičke scene, sa raznovrsnim iskustvima u brojnim muzičkim žanrovima, koja se pretapaju i u zvuk sastava “Majamisty TriO”. Ovakva stremljenja doprinela su izuzetnom uspehu njihovog debi albuma “Mistyland” koji je dobio odlične ocene domaće kritike, bio zapažen kod publike i doprineo da predstave svoj rad na najznačajnijim domaćim džez festivalima (Beograd, Niš, Novi Sad). Ubrzo su stekli i pažnju inostrane javnosti, ostvarujući poseban uspeh u Japanu, gde je album doživeo lokalnu distribuciju.

Oktobra 2014. objavljen je i drugi album “LOVE” (Cosmisc Sound) na kojem su, od gostiju, pored Aleksandre Drobac, učestvovali i Damir Bacikin (Zrenjanin/Berlin), Gisle Torvik (Oslo), Bunford Gabor (Subotica) i Uroš Šećerov (Novi Sad).

Švajcarski trio “Vein“, čiji su članovi Michael Arbenz – klavir, Thomas Lahns – kontrabas i Florian Arbenz – bubnjevi, po ocenama kritike jedna je od najinteresantnijih i najoriginalnijih postava ove vrste u Evropi. Njihovi albumi i nastupi po pravilu su nailazili na odlične recenzije sa obe strane Atlantika, među kojima posebnu težinu imaju one objavljivane u vodećim novinama i magazinima (London Jazz News, Jazz Wise Magazine, Fidelity Magazin, The Guardian, Entreprises Magazine, Rocktimes, Rolling Stone, Cadence, Frankfurter Allgemeine Zeitung…).

Članovi sastava ne poriču da u onome što rade ima uticaja savremene klavirske (Bill) Evans – (Paul) Blay tradicije, ali značajnih prethodnika kao što su Thelonious Monk ili Lennie Tristano. Ali ono što karakteriše “Vein”, kako kažu “klavirski trio koji se razlikuje”, upravo je savršena međuigra svih instrumenata i izuzetna kreativnost svih članova.

Ovogodišnji “Nišville Jazz Festival” biće održan u periodu od 13. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi.