U NKC izložba plakata nagrađenih filmova u Kanu

Niški kulturni centar poziva na izložbu „Zlatne palme” – plakata nagrađenih filmova na Kanskom festivalu, nagradom Zlatna palma koja se dodelјuje od 1955. godine. Plakati su vlasništvo privatne kolekcije Nebojše Bošnjaka. A izloženi su u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Dejan Dabić, filmski kritičar: Između likovne i filmske umetnosti

Istorija filmskog plakata, istovremeno je i istorija filmske umetnosti. Rođenje kinematografije koje se vezuje za projekciju Braće Limijer, 28. decembra 1895. godine propraćeno je plakatima vezanim za “Polivenog polivača”. Dizajnerski standardi prvih filmskih plakata bili su, u velikoj meri, na tragu starije, pozorišne umetnosti. Trebalo je da prođe mnogo vremena da bi se filmski plakat izborio za svoju samosvojnost.

plakata
Foto – NKC

Filmski plakati na ovoj izložbi svedoče o najvažnijim laureatima filmskog festivala u Kanu. Festivala koji je, uz Veneciju i Berlin, najvažniji svetski filmski festival. A po ekskluzivnosti filmova ne samo u glavnom takmičarskom programu, možda je čak i najznačajniji.

Plakati sa ove izložbe obuhvataju remek dela iz različitih perioda u istoriji kinematografije. Tu su i legendarni Kosta Gavras sa “Nestalim” i Vim Venders sa “Pariz, Teksasom”. I Mihael Haneke sa filmom “Ljubav” i Roman Polanski sa “Pijanistom”. Kao i Dejvid Linč sa “Divlјima u srcu”.

Za područje bivše Jugoslavije, najznačajnija je 1985. godina, o čemu svedoči plakat tadašnjeg kanskog pobednika “Oca na službenom putu” koji je režirao Emir Kusturica. Žirijem je predsedavao Miloš Forman čime je nagrada još više dobila na težini. A to je istovremeno i najvažnija nagrada jednom dugometražnom igranom filmu u istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

Ova izložba, bez ikakve sumnje, izazvaće veliko interesovanje i lјubitelјa filma, ali i poznavalaca likovnih umetnosti i dizajna, pa treba iskoristiti priliku i pogledati ovu sadržajnu izložbu ekskluzivnih filmskih plakata posvećenih kanskim laureatima.