Urban fest ove godine u onlajn pozorištu

Prvi dani septembra i ove godine biće rezervisani za Festival akademskih pozorišta Urban fest. Ipak, umesto iz dvorišta Univerziteta, ove godine, zbog mera prevencije i epdiemiološke situacije, predstave će biti na internetu, tačnije na Fejsbuk stranicama Akademskog pozorišta i SKC.

“Tokom prethodnih meseci život i navike koje smo imali promenili su se iz korena, a između ostalog, ostali smo uskraćeni za koncerte, festivale, pozorište… Zbog toga smo odlučili da ovogodišnji Urban fest ne smemo da odložimo i da ćemo učiniti sve da publika i u 2020. godini uživa u predstavama akademskih pozorišta. Iako zbog epidemiološke sitacije moramo da budemo na distanci, umetnost će nas okupiti u našem digitalnom teatru – na našim Fejsbuk stranicama”, poručuju organizatori.

Urban fest
Foto – SKC

Festival će, po tradiciji, početi 1. septembra. A za vreme njegovog trajanja, lјubitelјi pozorišta imaće prilike da pogledaju 10 predstava koje su u protekloj deceniji osvojile nagradu “Ćele kula“, odnosno gran pri ovog festivala. Tako će biti napravljena retrospektiva Urban festa. Kao i pozorišta iz Kragujevca, Bečeja, Vranja, Banjaluke, sa Fakulteta umetnosti iz Prištine, Fakulteta umetnosti iz Skoplјa, i naravno niškog Akademskog pozorišta SKC.

“Ova godina je posebno važna za naše Akademsko, koje obeležava šest decenija postojanja. Tako da će festival otvoriti film o ovom velikom jubileju. Potom ćemo emitovati i prvu predstavu, a zatim ćemo svakog dana tokom trajanja Urban festa emitovati po dve predstave. Poslednjeg dana festivala organizovaćemo i tribinu o festivalu, glumcima, pozorišnom životu tokom pandemije – Pozorište kao predskazanje.”

Akademsko pozorište SKC u karantinu

“Akademsko pozorište SKC je i tokom karantina bilo uz svoju publiku – emitovali smo predstave svakog utorka i četvrtka. A u komadima u izvedbi naših glumaca nekoliko stotina lјudi uživalo je svake nedelјe. Tada smo dokazali da je, ako tako okolnosti nalažu, predstavu moguće odigrati. Čak i kada je publika fizički daleko, ako je svim srcem uz svoje glumce. Sigurni smo da će tako biti i ovog puta, i da ćemo slaviti umetnost i pozorište kao i svake godine, samo na malo drugačiji način.”

Urban fest organizuje se 16. put. Njegov domaćin je Akademsko pozorište. Umetnički direktor festivala je glumac Aleksandar Mihailović. Organizator je Studentski kulturni centar Niš.