“VEČE BETOVENA” SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra, pod nazivom “Veče Betovena”, biće održan 9. aprila u sali Simfonijskog orkestra, sa početkom u 20h. Orkestrom će dirigovati maestro Svilen Simeonov iz Bugarske, a kao solisti će nastupiti pijanista Stevan Spalević i violinistkinja Ivana Jović.

Na programu će biti dela Betovena – Koncert za violinu i orkestar u D-duru i Koncert za klavir i orkestar br. 4 u G-duru, op. 58.

Informacije o ceni karata biće objavljene uskoro.

BIOGRAFIJE:

Svilen Simeonov, dirigent

Međunarodno poznati dirigent i profesor Svilen Simeonov jedan je od najistaknutijih dirigenata Bugarske. Dobitnik je nagrade “Muzičar godine” sa Sofija Amadeus orkestrom (1999.) koju dodeljuje bugarski nacionalni radio, “Kristal Lire Avard” (2001.) sa Colegium Musicum orkestrom – Bankja i nagrade “Zlatna lira” sa sofijskim Sinfonietta orkestrom (2007. i 2012.) za visoka umetnička dostignuća. Maestro Svilen Simeonov je šef dirigent sofijskog Sinfonietta orkestra i Vidinskog državnog orkestra, muzički direktor i šef dirigent orkestra Sofija Amadeus i gost dirigent na Viennese Operetta Stage (Operetten Buhne Vien-Hajnc Helberg 2004-2006), Teatro Lirico d’Europa (od 2001), Štraus festival orkestra i baleta (od 2007 Euroconcert i Promoconcert), stalni gost dirigent Dana Festival Orchestra u Yangstown – Ohajo, SAD (od 2009), stalni gost dirigent Ulyanovsk State Academic Symphony Orchestra „Gubernatorsky“ – Rusija (od 2012). Diplomirao je na državnoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji, i Akademiji za muziku i ples u Plovdivu na odseku klarinet i dirigovanje. Takođe je završio dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji. Posvećeni pedagog, maestro Simeonov je predavao dirigovanje u Sofiji, Iangstown školi muzike (SAD), Seulu (Koreja), Zalivskom festivalu (Italija), Solunu, Kozani i Vlasti (Grčka), Hanoju (Vijetnam). Često je pozivan da pokrene kurseve i master klas predavanja na festivalima širom sveta. Svilen Simeonov je cenjen od strane štampe i muzičkih kritičara zbog svojih izvođenja i nastupa. Bugarski prvi muzički magazin Muzički horizonti kaže: „Osećala se sugestivnost dirigenta, koji je uspeo da usadi takvu emociju u žice instrumenata, koja je navela slušaoce da zadrže dah i sa njim podele taj trenutak, …ispovest Čajkovskog (Serenada za gudače), rad genija, budi najdublja osećanja publike, koja je izrazila svoju zahvalnost burnim aplauzom“.

Stevan Spalević, klavir

Rođen je u Nišu 1983. godine. Odsek za klavir niže i srednje muzičke škole završio je u rodnom gradu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara. Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenjaMihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA-Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine), Pohvala na konkursu Frederik Šopen (Varna, Bugarska, 2010. godine). Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Skoda, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Malkolm Bilzon, Robert Levin, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Jurij Kot, Sergej Markarov i Vladimir Ogarkov. Od 2010. godine redovno se usavršava na Internacionalnoj letnjoj akademiji Mocarteum i na jednom od najčuvenijih festivala na svetu (Salzburger Festspiele) u Salcburgu (Austrija) gde se edukuje u vidu predavanja, seminara i koncerata od strane najistaknutijih muzičara današnjice, kao što su: Andraš Šif, Alfred Brendel, Stiven Iserlis, Robert Levin, Dmitrij Baškirov, Tomas Hempson, Peter Gulke, Helmut Dojč, Igor Ozim, Peter-Lukaš Graf, Danijel Polak, Igor Ojstrah, Ana Tomova-Sintov, Arnulf fon Arnim, Jura Margulis, Akil dele Vinje, Matijas Gern, Kristof Eženbah, Zahar Bron, Boris Petrušanski, Klemens Vereno, Frank Vibo, Andrej Jašinski, Anatol Ugorski, Zigfrid Mauzer… Dobitnik je diplome za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu školske 2002/2003. godine, kao i priznanja za najboljeg diplomiranog studenta školske 2007/2008. godine. Kao učesnik Nacionalne koncertne sezone (2008/2009. godine) održao je koncerte u Nišu, Kruševcu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu i Smederevu. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao demonstrator-asistent na departmanu za klavir novosadske Akademije umetnosti (2005-2007. godine). Od 2007. godine angažovan je na mestu profesora klavira u školi Fortepiano u Nišu. Radio je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu od aprila 2008. godine do januara 2014. Od februara 2014. godine zapošljen je kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

Ivana Jović, violina

Ivana Jović je rođena 1979 u Nišu. Violinu je učila kod prof. Zorice Ilić, diplomirala na fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Od 1996 je učestvovala u radu Interpretativnog studija violine profesora Dejana Mihailovića, gde je imala izuzetno zapažene rezultate. Pohađala je kurseve Anne Lindal i Joacima Svenhedena (Švedska). Tokom svog školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima među kojima se izdvajaju druga nagrada na Prvom Takmičenju gudača 1993. godine, treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine Petar Konjović 1997. godine. Ivana Jović je nastupala kao solista i kao i član kamernih ansambala u mnogobrojnim mestima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj… Uspešne koncerte kamerne muzike održala je u Etnografskom muzeju u Beogradu, Ruskom domu, galeriji Akademije nauka i umetnosti, paviljonu Cvijeta Zuzorić, kao i u galeriji Srbija u Nišu i Niškom simfonijskom orkestru. Bila je član beogradskog kamernog orkestra Pro Classica kao i član Beogradske Opere i orkestra Radio Televizije Beograd od 2003. Stalni član je orkestra Concentus Rivensis u Švajcarskoj i stalni član kvarteta Balkanji u Cirihu.