“VEČE KURTA VAJLA” U KONCERTNO-IZLOŽBENOM PROSTORU FU

Sopran Tijana Đuričić i pijanistkinja Irina Naumovska održaće koncert pod nazivom “Veče Kurta Vajla” u sredu, 13. maja. Koncert će biti održan u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu (Knjaževačka 2a), sa početkom u 20h.

Tematski program posvećen delu Kurta Vajla za glas i klavir, kroz seriju kompozicija i adaptiran govorni tekst u izvođenju Irine Naumovske i Tijana Đuričić, ima za cilј predstavlјanje poznatih, ali i neizvođenih dela ovog autora. Kurt Vajl je u prvoj polovini 20. veka napravio preznačenje koje do danas osvaja publiku širom sveta ubedlјivošću, realističnošću, moći poistovećivanja i aktivizmom drušveno aktuelnih tema. Ovim koncertom izvođači žele da još jednom ožive blizak duh lјudske prirode u različitim životnim iskušenjima i moguće iskrene reakcije koje lako mogu da inspirišu slušaoce/gledaoce na dublјu kontemplaciju kroz uživanje i naizgled lakoću.“, kažu sa Fakulteta umetnosti.

Koncert se realizuje u okviru Konkursa za koncertne nastupe u 2014 – 2015. godini u Koncertno – izložbenom prostoru FU, koji je raspisao Fakultet umetnosti u Nišu. Pravo učešća na konkursu imali su svi muzički umetnici koji su završili studije na nekom od umetničkih fakulteta u zemlji i inostranstvu. Program je selektovao Savet KIP.

Ulaz na koncert je besplatan.

BIOGRAFIJE:

Tijana Đuričić, sopran

Rođena je 1983. godine u Beogradu. Upisala je Fakultet muzičke umetnosti 2005. i u naredne dve godine sa prof. Nikolom Kitanovskim intenzivno izgrađivala vokalnu tehniku i muzički izraz. Diplomirala je u klasi prof. Radmile Bakočević na FILUM-u.

Osvojila je prve nagrade na Republičkom takmičenju i takmičenjima: Vojislav Vučković, Laza Jovanović i Nikola Cvejić. Debitovala je novembra 2009. godine u ulozi Stanke (Ctanislav Binički: Na uranku) u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Koncertirala je intenzivno (70 samostalnih i 100 zajedničkih koncerata) u Srbiji, regionu, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu. Pored projekata Šuman i njegovi dvojnici, Hajdn u Londonu, Eternal Pučini, KIBOU, Savremena muzika Srbije i Japana, Pozorište na gradilištu, predstavila je srpsku savremenu muziku premijerno izvodeći dela mladih autora u okviru projekta Zemalјski krug Srbije početkom 2013. u Tokiju i Nagoji.

Zajedničkim projektom sa Andrijom Pavlovićem, Walking Clothes, nastupiće u Nacionalnoj postavci Praškog kvadrijenala u junu 2015. godine. Diskografski opus započela je snimkom dela Đure Živkovića I shall contemplate za sopran i kamerni orkestar 2011. godine.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Irina Naumovska, klavir

Rođena je 1983. u Skoplјu gde je završila nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Požarickaje Pejsahove. Diplomirala je na FMU u Beogradu 2006, završila specijalističke 2007. i doktorske studije 2014. u klasi prof. Jokut Mihailović. Tokom školovanja posećivala je seminare, majstorske kurseve i sarađivala sa profesorima i umetnicima: Ari Vardi, Hiroko Nakamura, Mišel Brof, Vladimir Vijardo, Naum Štarkman, Pavel Nersesjan, Noel Flores, Mati Raekalio, Lori Sims, Arbo Valdma i dr.

Irina Naumovska nastupala je na koncertima, takmičenjima i završnim koncertima master klasa u Francuskoj, Maleziji (Kuala Lumpur i Pinang), Americi, Japanu, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Rusiji, Austriji, Portugalu, Španiji, Češkoj, Nemačkoj, Maroku, Srbiji i dr.

Osvojila je 7 međunarodnih prvih i drugih nagrada. Dobitnica je 7 prvih nagrada na državnim takmičenjima u Makedoniji, a nastupala je na međunarodnim festivalima u Italiji,Ohridu, Portugalu, Skoplјu, Austriji; Nemačkoj i Japanu. Nastupala je sa Makedonskom Filharmonijom, Švajcarskim simfonijskim orkestrom Kamerata Švajc, Austrijskim simfonijskim orkestrom Koncertferajnigung. Realizovala je audio i video zapise u Maleziji, Maroku, Makedoniji, Švajcarskoj i Austriji.

Članica je Klavirske duo asocijacije u Tokiju, Japan.