ZA NOĆ MUZEJA PESNIČKA SOBA BRANKA MILJKOVIĆA

Povodom 12. Noći muzeja, 16. maja u 20h u Galeriji Niškog kulturnog centra u okviru zajedničkog projekta Narodnog muzeja i NKC, pod sloganom “Čitajte Branka Miljkovića”, biće otvorena tematska izložba Narodnog muzeja “Pesnička soba Branka Miljkovića”.

Postavka će se sastojati od predmeta pesnikove zaostavštine koja se čuva u fondu Muzeja. Pored delimične rekonstrukcije pesničke (radne sobe) “princa pesnika”, u vitrinama se izlažu origanalni rukopisi pesama i prevoda stranih pesnika, lični dokumenti i predmeti, fotografije, pisma iz pesnikove prepiske, prva izdanja zbirki pesama… Autor izložbene postavke je Jovan Mladenović, kustos Muzeja, dizajn postavke, Željko Cajić.

Izložbenom postavkom obeležava se i šezdeset godina od objavljivanja (1955) kultne pesme Miljkovića “Uzalud je budim”, sa kojom stupa na književnu scenu ondašnje Jugoslavije i u srpsku modernu poeziju. Svaki posetilac dobiće flajer sa pesmom “Uzalud je budim”.

Postavka će biti otvorena do 01h posle ponoći. Izložba će biti otvorena i u ponededeljak, 18. i u utorak, 19. maja, od 10h do 20h.