ZATVARANJE KONCERTNE SEZONE 2014. FAKULTETA UMETNOSTI

Klavirskim resitalom pijaniste Andrije Mamutovića, 26. decembra, završava se Koncerta sezona 2014. Fakulteta umetnosti u Nišu. Koncert će biti održan u koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta, sa početkom od 20h.

Na programu biće dela Baha, Mocarta, Šopena i Skrjabina.

Andrija Mamutović je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u klasi prof. Borivoja Mladenovića. U toku školovanja je osvojio veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: I nagrada na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002, 2004, 2006, 2008, 2010. godine), I nagrada na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2001, 2003, 2005, 2007, 2009. godine), I nagrada na takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2002, 2003, 2004. godine), II nagrada na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Kragujevcu 2005. godine. Dobitnik je nagrade “Constantinus”, koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku Srbije do osamnaest godina starosti.

Osnovne i master akademske studije je završio na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. Tokom studiranja je učestvovao na takmičenju mladih pijanista u Nišu (I nagrada), takmičenju “Chopin in memoriam” u Varni (IV nagrada), takmičenju “Ohriski biseri” (I nagrada), Međunarodnom takmičenju mladih pijanista ,,Davorin Jenko“ 2014. (I nagrada), Takmičenju mladih pijanista u Šabcu 2014. (I nagrada). Zahvaljući nagradi sa Ohrida, dobio je članstvo u organizaciji EMCY koja se bavi promocijom mladih umetnika koji su dobitnici nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Bio je polaznik majstorskih kurseva prof. Borisa Kraljevića, Miloša Mihajlovića i Jurija Kota. Nastupao je u više gradova Srbije (posebno se izdvajaju tri koncerta održana u galeriji SANU), Makedoniji (Štip, Bitolj, Ohrid, Skoplje), Bugarskoj (Sofija, Varna), Grčkoj (Volos, Atina), i na festivalima Nimus, Constantinus, Evmelia. Svirao je sa Niškim simfonijskim orkestrom. Dobitnik je Constantinove stipendije i nagrade Fakulteta umetnosti u Nišu za najboljeg studenta muzičkog odseka, kao i diplome fondacije “Zografski” za izvođenje svite za klavir kompozitora Tomislava Zografskog.
Trenutno je saradnik u nastavi na Fakultetu umetnosti u Nišu, kao i student I godine doktorskih studija na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara.

U okviru Koncertne sezone Fakulteta umetnosti održano je preko 40 koncerata, na kojima su, pored profesora i studenata Fakulteta, nastupali i eminentni umetnici iz Srbije i inostranstva.

Koncertna sezona FU 2014. je proglašena humanitarnom aktivnošću kroz prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga koji će biti uplaćeni na namenski račun Vlade Republike Srbije. Akcija prikupljanja novčanih sredstava će trajati i tokom 2015. godine. “Profesori i studenti Fakulteta umetnosti u Nišu kroz nastupe na humanitarnim koncertima daju svoj skromni doprinos velikim humanim naporima cele zajednice kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć neophodna.“, kažu sa Fakulteta umetnosti.

Ulaz na koncert Andrije Mamutovića je besplatan.