“ZDRAVA TVRDjAVA VI” U “NO@I MUZEJA”

U okviru XI “Noći muzeja” 17. maja, na Letnjoj pozornici u Nišu biće predstavljeni radovi šeste po redu “Zdrave tvrđave”. U nedelji koja je prethodila “Noći muzeja”, organizacija se bavila podvodnim svetom, te je tako i naziv ovogodišnje postavke “Plava planeta”. Takođe, biće izloženi i radovi dečijih likovnih radionica.

“Zdrava tvrđava” je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta. Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl.

Zdrava tvrđava 2013. godine bila je posvećena Mikrokosmosu- svetu insekata, izradjeno je trinaest skulptura. Deca su ih vajala uz pomoc moderatora (vajarke Miljane Savićević i i slikara Marka Lazića) tehnikom paper – mashe. Osnova skulptura izrađivana je od strarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci su imali prilike da vide na prošlogodišnjoj “Noći muzeja”.

Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi “Noći muzeja”. Izrada modela će se, kao i do sada, sprovesti recikliranjem starog papira, plastične ambalaže i žice.

Izložba dečijih likovnih radova radionica – Maja i Nina

Postavka sadrži radove dece uzrasta od pet do dvanaest godina. Predstavljeni su radovi koji su deca proizvela tokom prethodne godine koristeći se različitim tehnikama – suvi pastel, tuš, olovka u boji, ugljen i kombinaciju istih. Teme su raznolike- pejzaž, mrtva priroda, portret…

Radovi predstavljaju riznicu dečijih umetničkih radova nastalih sa željom da slikom dočaraju svet oko sebe onako kako ga oni doživljavaju. Likovni pedagog je Marina Milovanović.

Ulaz je slobodan.